YouTube, calitate video, descărcări


E într-un fel ciudat cum YouTube se menţine atât de popular. Sunt situri care depăşesc cu generozitate limitele de timp şi dimensiune per clip impuse de YouTube, dar nu depăşesc popularitatea acestei deştepte investiţii Google. Nici calitatea video mult mai mare (ex: Viddler sau Vimeo) nu afectează (prea mult) faima YouTube. Şi de multe luni sunt semne clare ale îmbunătăţirii calităţii imaginii, ceea ce încă unii sincer nu şi-o doresc: ce folos o calitate mai bună dacă urmăreşti clipul sacadat, ca pe vremea când aveai dial-up? Tocmai de aceea Google propune implicit calitatea low, cu link, acolo unde e cazul, spre versiunea high quality. Dacă aveţi o conexiune foarte bună puteţi însă seta ca YouTube să vă arate mereu calitatea înaltă. Ajunge să fiţi logat şi să urmaţi calea Account, Playback Setup. Acolo veţi găsi opţiunile necesare.

Să revenim. Nu am scris până acum pentru simplul fapt că nu m-a interesat prea mult subiectul (nu mai e, cred, un secret faptul că cei care scriem aici scriem în baza intereselor noastre şi dornici să împărtăşim din ce găsim/ştim, şi nu la comandă – în măsura în care interesul coincide e bucuria noastră şi a voastră). Am avut însă zilele acestea nevoie să duc 2-3 clipuri la o întâlnire unde nu aveam internet. Soluţia – teoretic ilegală – a fost să descarc clipurile. Sunt atâtea soluţii pe net. Am apelat la una descrisă acum doi (!!!) ani de Jurgen: KeepVid.com. Îmi place că oferă şi un bookmarklet. Dar cel mai mult îmi place că la descărcare sunt două versiuni: cea FLV (video flash), soluţie găsibilă cam pe toate gardurile, dar şi cea MP4, de calitate video mai înaltă. Numele le-am dat eu, pentru că implicit vine cu get_video, fără extensie, respectiv video.mp4. Deci la un clip cu dans am obţinut dancing.flv de 11MB şi dancing.mp4 de 20MB!

img143

Da, dimensiunea e mai mare, dar şi calitatea e mai bună. Să vedem datele pentru FLV (las parametrii numiţi aşa cum îi văd cu KMPlayer) – Format: H.263; 320×180; 30.000 fps; Overall bit rate: 344 Kbps. Bun. Dar pentru MP4? Datele sunt – Format: AVC (Advanced Video Codec), 480×270; Overall bit rate: 632 Kbps. Dar sunt sigur că vedeţi mai sus şi un fişier de 75MB! Să vedem şi cu ce caracteristici – Format: AVC, 1280×720; Overall bit rate: 2.296 Kbps!!! Uau… nu sunt multe fişiere pe YouTube la 1280×720, dar la rezoluţii mai mici (şi totuşi mai mari decât 320×180) veţi găsi. Acum se naşte desigur întrebarea cum am descărcat acel fişier de 75MB! Găsiţi aici un material pe care l-am parcurs şi care are unele lucruri interesante şi unele lucruri valabile. Spun "unele" pentru că eu de exemplu pentru descărcare am reuşit să folosesc doar varianta ce presupune inspectarea sursei paginii YouTube şi copierea unui cod de acolo. Metoda via KeepVid nu mi-a mers, iar cu extensia FF Better YouTube nu am lucrat. Poate veţi dori Dvs să încercaţi.

La final… "dovada". Aveţi mai jos acelaşi clip (acelaşi binecunoscut clip). Mai întâi embed-ul clasic, apoi embed-ul la calitate superioară (studiaţi sursa paginii pentru lămuriri sau vedeţi materialul pe care îl citam mai sus). Calitatea în al doilea caz e… incomparabilă. În cazul conexiunii mele cel mai bine pare a fi a porni clipul (începe descărcarea lui), a-l pune pe pauză şi a relua redarea după ce banda roşiatică a ajuns la capăt. Încercaţi…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. co spune:

    Așa-zisele HD-uri de pe net abia ating calitatea fișierelor descărcate cu un banal RC de satelit… Restul sunt aproape ilizibile atunci când vrei să vezi videoclipul la tv ori pc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *