Microsoft: poftim 25GB pentru web-nevoi


Am ajuns şi la această zi de mulţi, cred, aşteptată. Într-o bătălie a ofertelor pentru găzduirea fişierelor noastre Microsoft a aruncat mănuşa cu o ofertă de 25GB. Şi când ne gândim că la început SkyDrive oferea 500MB, săltat apoi la 1GB, apoi la 5GB… iar acum 25GB. De ce o zi importantă? Doar sunt atâtea soluţii online! ADrive oferă de mult 50GB, iar Oosah "doar" 1TB. Problema e de încredere. Astfel de servicii apar şi dispar, pornesc cu avânt şi se dezumflă pe parcurs (ex: DivShare). Cele solide, gen Box.net, oferă spaţii mici. Cât despre Google şi Yahoo!… nici măcar nu au un echivalent. Microsoft este câştigător în acest moment cu un spaţiu generos şi în a cărui rezistenţă în timp au probabil toţi încredere.

img191

SkyDrive a devenit în acest moment un depozit pentru fişiere generice dar şi pentru serviciul de Fotografii din pachetul Windows Live. E cu alte cuvinte un spaţiu comun, care probabil în câteva luni va fi utilizat şi de aşteptatul MS Office online, pentru documente. Ceva similar pregăteşte se pare şi Google. Poate vă amintiţi articolul din august a.c.: Google Docs va deveni HDD-ul online? Sunt semne clare că Google Docs (care s-a extins de la documente text, foi de calcul tabelar şi prezentări şi la fişiere PDF) va include fotografiile (ca SkyDrive-ul) şi probabil şi orice alte fişiere. De fapt Google are deja şi mecanismul de extindere a spaţiului. În iulie am scris despre aceasta când mi-am cumpărat 10GB suplimentar pentru poze şi email. Acel spaţiu va deveni probabil partajat şi pentru alte tipuri de fişiere. Dar când? Poate pasul făcut de Microsoft va determina un pas făcut de Google? Aşa am sperat şi când Yahoo! a spulberat limitele la căsuţele de email că Google va "copia". După multe luni tot ce a făcut a fost să accelereze puţin contorul ce creşte a spaţiul alocat. Drept urmare nu mă aştept că prea curând Google va veni cu o replică la cei 25GB de la Microsoft.

img192

Buuun. Dar să nu uităm subiectul zilei: Microsoft, prin SkyDrive, din pachetul de servicii Windows Live, oferă 25GB pentru fişiere. Da, 25GB. Nu va înlocui acest spaţiu siguranţa unor copii pe CD sau DVD, dar eu personal mă bucur că am un spaţiu larg unde să pun fişiere de care aş putea avea nevoie mai des şi pe care altfel ar trebui să le caut pe DVD-uri. Să nu uităm că limita per fişier este (încă?) de 50MB, deci nu e vorba că poţi acolo publica filme. Dar fişiere mai mici se poate fără probleme (şi fişiere mari merg, dacă le arhivezi pe bucăţi de maxim 50MB). După cum vedeţi din imaginea de mai sus, cu ajutorul unui supliment pentru IE oferit de Microsoft se pot încărca mai multe fişiere (cred că şi directoare, nu am încercat) deodată. Adio deci publicare fişier cu fişier. Nu merge însă din Firefox sau Chrome.

Sincer SkyDrive rămâne încă simpluţ şi ar avea multe de învăţat de la Box.net de exemplu. Pentru moment permite crearea de foldere, inclusiv în adâncime (adică sub-foldere) şi upload per fişier sau în grup (după cum tocmai spuneam). Se pot da drepturi per folder: acces public, acces exclusiv al deţinătorului, acces pentru prieteni sau pentru unele persoane specificate explicit. Nu este foarte finisat: mutarea unui fişier într-un alt folder presupune plictisitor de mulţi paşi. Iar un folder nu îl poţi muta. Şi sunt tot felul de alte mici detalii ce ar cere finalizare. Posibilitatea de embed este… comică (un iframe ce dă un link spre obiectul dorit). Acum ar fi de preferat ca în schimbul creşterii spaţiului peste o lună să aflăm de multe şi noi facilităţi. Un sistem de etichetare mai elegant, de încorporare (embed), de manipulare a fişierelor şi folderelor…

Un exemplu de atenţie la detalii îl dă "expunerea de diapozitive" cum apare în română opţiunea slideshow. Am pus o captură şi în articolul de dimineaţă, dar din Chrome. Revin cu una din IE, unde prin SilverLight afişarea câştigă o bandă în dreapta cu fotografiile prezentate mici (thumbnails). Mai sesizaţi de asemenea (în orice navigator) faptul că fundalul paginii e un gradient de la negru spre o culoare detectată ca fiind culoara principală în fotografie. Astfel, trecând peste imagini, fundalurile vor diferi mereu. Trebuie să recunosc că arată bine această vizualizare, chiar dacă – după mine – rămâne mult spaţiu pierdut cam inutil şi ar fi fost util să fie şi o modalitate de prezentare full-screen a imaginilor. Dar să avem răbdare… Windows Live (că e vorba de programe sau de serviciile online) e tot mai apetisant şi sunt sigur că ne va aduce tot mai multe surprize plăcute.

img190


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *