SongBird a ajuns la 1.0


Am scris prima oară despre SongBird în septembrie 2006. Era, dacă vă amintiţi, versiunea "aproape 0.2". Ieri blogul oficial al acestui produs din familia Mozilla a anunţat trecerea de un important prag: versiunea 1.0. O puteţi descărca de aici, pentru XP şi Vista însemnând un fişier de vreo 12MB. L-am instalat din curiozitate şi voi începe cu verdictul: nici un motiv de mare interes pentru cei care au deja un player audio favorit (fie el WinAmp, AIMP sau KMPlayer). Dacă sunteţi dornic de a testa alternative puteţi desigur să vedeţi acest player, dar nu numai că nu oferă facilităţi extraordinare (după doi ani? cum aşa???) dar îi lipsesc de-a dreptul facilităţi de bază (pentru unii vitale).

img183

Pentru cei care nu îşi amintesc, SongBird s-ar vrea un fel de Firefox în domeniul playerelor audio. Elementul cheie ar trebui să fie deci comunitatea, care să contribuie cu add-on-uri la ceea ce oferă programul nativ. S-a creat o astfel de comunitate şi există sute de add-on-uri. Un alt element cheie ar fi combinarea desktop-web: SongBird permite navigarea pe web şi audierea/descărcarea de muzică – acolo unde există legături directe spre piese în formatele recunoscute. De exemplu SongBird vine cu motorul de căutare de piese SkreemR. Nu am găsit add-on-uri care să permită ceva similar pentru YouTube sau situri majore cu muzică – aşa ceva ar creşte, sunt sigur, "apetitul" pentru acest program.

Ce îi lipseşte acestui program? Ştie să organizeze fişierele audio de pe calculator dar nu ştie de exemplu să rip-uiască CD-uri audio. Nici la capitolul podcast-uri nu stă prea bine. Consumul de memorie de asemenea nu e neglijabil… din păcate. Şi sunt şi alte neajunsuri. De altfel chiar autorii spun de pe prima pagină chiar: "There are several features we’re proud of, but we’ll be the first to admit that others need ironing out, are experimental, or are just plain missing. There’s still a lot to do."

De la instalare vă sunt propune unele add-on-uri. mashTape este printre cele mai utile, oferind informaţii – via last.fm – despre solist şi album. Se pot vedea de asemenea poze de pe Flickr sau clipuri YouTube în legătură cu solistul piesei care rulează. La mai multe şi la mai mare… Ce a fost mai greu (pragul 1.0) a trecut.

PS: Dacă vă interesează un program bun, comercial, îl puteţi câştiga astăzi gratuit via gHacks. La concursul zilei de astăzi e oferit MediaMonkey Gold.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. -Hawkeye- spune:

    L-am probat si eu mai demult si atunci mi-a placut, dar acum nu ma mai impresioneaza, raman la AIMP.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *