Titanium Application


Acum un deceniu, ca să nu mergem mai în spate, webul era un conglomerat de pagini statice. Imaginea de bibliotecă i se potrivea, dar şi atunci era limitată: într-o carte nu poţi sări la o altă pagină sau chiar o altă carte, cum poţi face pe web între pagini sau situri. Dar asocierea web – bibliotecă e tot mai expirată. Paginile web au devenit mult mai dinamice, mai interactive. Au mers până acolo încât am ajuns să dorim ca unele facilităţi online să fie disponibile şi ca aplicaţii desktop. Navigatoarele încearcă să se adapteze noilor cerinţe, Chrome fiind poate cel mai adaptat pentru conducerea webaplicaţiilor spre desktop. Există însă mulţi jucători pe piaţă, Adobe fiind cu succes prezent cu al său AIR (mare păcat că aproape toate aplicaţiile realizate cu AIR consumă multă memorie).

img29

Un competitor pentru AIR este Titanium, una dintre diferenţe fiind că această nouă soluţie este open source. Ceea ce este minunat, desigur, doar că Titanium este încă (foarte) la început (0.1 Preview Release). Nu am să intru în detalii prea tehnice dar să vedem puţin ce oferă de fapt Titanium. El permite portarea unui set de pagini web (constând deci în fişiere HTML, JavaScript, CSS şi imagini) într-o aplicaţie executabilă. Bun, aşa ceva putem face şi cu Chrome sau cu orice navigator (dacă vom considera încărcarea unei pagini web ca fiind o aplicaţie executabilă). Ceea ce face cu adevărat să putem vorbi de o aplicaţie desktop este faptul că Titanium oferă (printre altele):

 • o bază de date în care se pot memora diverse informaţii (ex: date de identificare, gen nume utilizator şi parolă, sau date de configurare a aplicaţiei)
 • un sistem de acces la fişierele de pe calculator (astfel poţi deschide fişiere locale, poţi salva local ş.a.m.d.)
 • un sistem de notificări (elegant, util în funcţie de aplicaţie)

img30

Sunt câteva aplicaţii demonstrative. Eu am încercat Playtanium, o aplicaţie ce foloseşte API-ul YouTube. E interesantă dar mai e de lucru la interfaţa stângace. Pe scurt ideea e oferirea unui motor de căutare între clipuri cu posibilitatea marcării celor favorite. În fine, mai multe informaţii, inclusiv screencasturi şi documentaţie, găsiţi pe situl TitaniumApp.com. Să vedem cum va evolua…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Ce naiba e gmodule? ca firewall-ul mi-a blocat un atac de la ei. A trebuit sa blochez scriptul respectiv in firefox…

 2. -Hawkeye- spune:

  Am gasit…

  http://www.chip.ro/stiri/securitate/atacatorii_ar_putea_folosi_google_gadgets_pentru_atacuri_phishing/17368

  Deci Radu, gadget-ul introdus in paginile articolelor de pe cnet.ro e sigur sau mai bine las blocat scriptul?

 3. radu.capan spune:

  E sigur. Pericolul apare pentru gadgeturi third part. Aici nu e vorba de un gadget scris de altcineva pe „coloana” Google (desi exista infrastructura pentru asa ceva) ci chiar de un gadget Google.

  Oricum, in curand acest gadget va migra in pagina Despre. Sta temporar de dragul celor care vor sa testeze cum merge / cu ce se mananca Google Friend Connect.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *