Picasa 3 revine pe româneşte


Am sesizat astăzi că a apărut versiunea 3.1 la Picasa. Un punct foarte slab – nu doar cu Picasa ci şi cu alte produse Google – este documentarea noutăţilor. Mai ales cu actualizările tăcute, te trezeşti cu o nouă versiune de GTalk, Picasa sau altceva fără să ştii ce vine nou. (Completare: Până să ajung să public articolul Google a anunţat a doua zi despre ce este vorba.) Desigur, multe actualizări rezolvă aspecte tehnice prea puţin interesante. Dar în acest caz, după ce am lansat Picasa, am constatat cu bucurie că vorbeşte din nou româneşte!

Nu este prima oară când Picasa este disponibil în multe limbi, evoluează devenind valabil doar în engleză, după care pachetele de limbi devin din nou disponibile. E deranjant pentru cei care se obişnuiesc cu programul dar nu şi cu engleza. Ar fi, cred, de preferat ca o nouă versiune să păstreze limbile lăsând de voie de nevoie în engleză părţile noi. Oricum, ca să nu mai prelungim povestea, dacă aţi stat deoparte de Picasa 3 pentru că nu era în română din această seară puteţi face pasul actualizării. Merită. Versiunea 3 a adus multe noutăţi. Versiunea 3.1 în schimb, în afara limbilor, nu pare să fi venit cu ceva revoluţionar. Mai degrabă am găsit lucruri care mi-au scăpat la o primă privire, acum câteva luni, precum butonul care încarcă o imagine în “Caseta de colectare” (albumul Dropbox). E o soluţie temporară când doriţi o fotografie anume, ce nu face parte din vreun album, să ajungă online.

   

Cu ce am lucrat acum câteva zile din Picasa 3 e facilitatea de film din fotografii. Selectaţi câteva fotografii şi apăsaţi apoi pe butonul Film. Veţi trece în modul Movie Maker (ups, se pare că totuşi a rămas ceva netradus în Picasa 3.1) de unde puteţi vedea în partea de jos a ecranului imaginile iar în stânga aveţi setările. Puteţi indica o piesă audio care să ruleze ca fundal (căutaţi să fie mai lungă decât va ieşi filmul, altfel soluţiile sunt mai stângace în Picasa pentru moment); stilul tranziţiilor (dacă nu vedeţi în captura de mai jos reiau: Decupaţi, Panoramare şi zoom, Suprapuneţi, Suprapuneţi în negru, Suprapuneţi în alb, Goliţi, Cerc, Push, Panoramare şi zoom – chip, Durată); durata unui slide şi suprapunerea dintre ele; respectiv dimensiunea filmului (în pixeli, nu dimensiune sau lungime).

image

Puteţi cu uşurinţă să inseraţi slide-uri text dacă doriţi să introduceţi un (sub)set de fotografii. Click pe butonul de deasupra la X-ul roşu din partea de jos. La slide-ul text puteţi configura fundalul, tipul textului şi aveţi câteva şabloane predefinite (alegeţi Centrat dacă vreţi ceva simpluţ). Nu sunt puţine opţiuni, ceea ce e de apreciat. Desigur, un program dedicat la aşa ceva – şi comercial – va oferi mai multe facilităţi. Apăsaţi Creaţi film şi se va începe compilarea imaginilor într-un fişier WMV. Ei, aici e marea problemă. Eu nu am fost mulţumit de calitatea clipului. Dacă modul panoramare şi zoom pe faţă este chiar excelent, calitatea fişierului video final lasă de dorit. Dacă doriţi să expuneţi doar (şi nu vă trebuie filmul pentru scris pe un CD de exemplu) atunci mai bine lăsaţi redarea din Movie Maker, fără compilare. Sper ca versiunile următoare să rezolve acest neajuns, altfel rămân tot fan Photo Story 3 de la Microsoft (gratuit de asemenea).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Computerică spune:

  Dar de Vizualizatorul de imagini al programului Picasa nu ati spus nimic?

 2. radu.capan spune:

  Am scris in articolul de (click) aici din septembrie a.c. Versiunea 3.1 doar il ofera in romana, nu constat alte noutati.

 3. MCD spune:

  Mie imi da o eroare cand dau sa imi faca fil error -1.

 4. mary84 spune:

  De unde pot descarca Picasa 3, dar in limba romana??????

 5. radu.capan spune:

  De aici:
  http://picasa.google.ro/
  Dar intre timp a aparut versiunea 3.5 (care inca nu e in romana).

 6. ofrim gheorghe spune:

  Nu am reprosuri. Foarte bun.

 7. madalina spune:

  Am programul in limba romana dar nu prea stiu sa il folosesc. Ma puteti ajuta cumva? Multumesc|


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *