Micuţul ImgBurn


Am auzit de mult timp de ImgBurn dar doar astăzi m-am decis să îl folosesc pentru că (nu eram la calculatorul meu şi)mi s-a părut mic (2MB) dar cu funcţiile necesare pentru ceea ce doream. Mai exact: multiplicarea unor DVD-uri. Prima pagină este de o simplitate atrăgătoare, prezentând ce ştie să facă: să scrie o imagine pe un disc, să facă dintr-un disc o imagine, să verifice un disc (dacă e bun sau dacă o imagine a fost scrisă bine), să scrie un grup de fişiere şi foldere pe un disc, să facă dintr-un grup de fişiere şi foldere un disc, iar ultimul mod, Discovery, e pentru a afla caracteristicile tehnice ale unităţii de inscripţionare.

image

În captura de mai jos vedeţi programul pregătit pentru a face dintr-un DVD pus în unitate o imagine. De ce am face aşa ceva? E soluţia de recomandat atunci când vreţi să multiplicaţi un DVD original (şi aveţi dreptul), în locul soluţiei de copiere a fişierelor. Din nou: de ce? Pentru că uneori există informaţii dincolo de ceea ce e vizibil pentru copiere ca fişiere. În plus personal consider că e mai simplu când ai de multiplicat un material în vreo 10 exemplare să lucrezi cu o imagine (fişier ISO). Imaginile au şi alte avantaje: cu diverse programe (gratuite) pot fi “montate” virtual. Dacă ai câteva CD-uri (de exemplu cu jocuri) le poţi păstra ca ISO-uri pe un DVD, putând să le joci mai apoi ca şi cum ar fi pe CD-ul original. Încă o precizare: nu discutăm aici despre DVD-urile protejate. ImgBurn nu garantează reuşita în cazul anumitor protecţii pentru că nu este un instrument de spart.

image

În fine, m-am gândit să mai fac o captură cu inscripţionarea. Recapitulez paşii dacă aveţi un DVD (sau CD) de multiplicat în mai multe exemplare: 1) realizaţi o imagine din discul original; 2) inscripţionaţi imaginea de câte ori e nevoie. Nu vă lăsaţi înşelaţi de prima fereastră (simplistă) a programului: există totuşi multe, multe opţiuni. Cele bifate implicit sunt cel mai adesea cele de care aveţi nevoie, dar ImgBurn vă lasă să schimbaţi de exemplu viteza de ardere sau să optaţi pentru verificare şi altele. Opţiunile există, trebuie doar să vă uitaţi atent să le descoperiţi. E un mix reuşit de uşor-intuibil cu opţiuni avansate, pentru a satisface cât mai multe gusturi.

image

Un sfat la final: profitaţi de un astfel de program (de exemplu) pentru a vă duplica discurile esenţiale, şi mă refer în special la cere care vin cu calculatorul sau cu softurile. Că e vorba de drivere, de sistemul de operare, de programe achiziţionate cu licenţă şi care au venit pe CD-uri… O copie de siguranţă vă va fi salvatoare când: 1) nu găsiţi originalul sau 2) originalul s-a defectat (zgâriat, rupt…).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,88 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Cristian Diaconu spune:

  Are şi traducere în română aici.

 2. snake spune:

  Un program foarte bun. Il folosesc de ceva vreme de la versiunea 1.2.0.0. Atunci nu era asa de avansat cum este acum. Nu am avut niciodata probleme cu el la arderea CDurilor sau DVDurilor. Pot sa spun ca este un soft MUST HAVE.

 3. andreiopt spune:

  Ca o mică paranteză. ImgBurn este „urmaşul” lui DVD Decrypter. În 2005, datorită presiunilor legate de legea copyright-lui, au renunţat la componenta de decriptare şi au păstrat (respectiv îmbunătăţit) partea de scriere. Daca ar fi avut şi posibilitatea de a „monta” imaginile era perfect… aşa este doar încă un alt program de scris cd-uri (sau dvd-uri). Însă unul bun ce-i drept.
  P.S. Nu ştiu dacă am voie să dau link-uri, dar merită încercat şi CDBunerXP.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *