Album2: 100GB pentru fotografii


Despre Album2 v-a scris Raimi acum un an şi jumătate. A trecut ceva timp, nu? Dacă revenim asupra subiectului este în primul rând pentru că din noiembrie spaţiul pus la dispoziţie pentru poze a crescut. Vreau să spun a crescuuuuuuuuuuuuut. Eu, fan Google, mi-am cumpărat anul acesta 10GB pentru Picasa. Iar Album2 oferă gratuit… 100GB!!! Nu voi sări mâine cu pozele acolo din mai multe motive (API, gusturi…), dar oferta e remarcabilă. Unde mai punem că situl funcţionează (şi) în limba română, având o echipă românească ce se ocupă inclusiv de promovare offline.

image

Nu ştiu dacă Dvs vă puneţi această întrebare dar eu mi-am pus-o: de ce Album2? Am primit răspuns: “Primul Album e considerat cel de acasă, de pe raft, imprimat la colţul străzii, la laboratorul foto. Album2 înseamnă al 2-lea mare album de familie, cel online, la care are acces toata familia.” Ei bine, eu unul de câţiva ani nu mai scot fotografii pe hârtie (decât de Paşti şi Crăciun pentru bunicii copiilor noştri 🙂 ). Aşa că pentru mine albumul web e albumul numărul 1. E şi mai sănătos pentru mediu, nu? Dar fiecare cu opţiunile lui.

Să vedem deci pe scurt oferta: poţi încărca fotografii chiar mai multe dintr-o lovitură, cu “Încărcare eficientă”; poţi grupa fotografiile în albume; specifica cine are dreptul să le vadă (poţi fi şi doar tu); poţi vedea pozele în slideshow; se lucrează la un sistem de recunoaştere a feţelor după cum oferă Google şi Microsoft în serviciile lor pentru poze; albumele pot fi descărcate în întregime, nu doar poză cu poză; se poate lucra în echipă la albume (adică şi colegii sau rudele să încarce într-un acelaşi album); există şi o facilitate de construite a arborelui genealogic; totul într-o interfaţă disponibilă în română şi care foloseşte (când e nevoie, la manipularea fişielor) Java nu Flash.

Mi s-a părut interesant că se oferă o facilitate de tipărire a fotografiilor (există aşa ceva şi la Picasa Web Albums, doar că nu sunt servicii din România). Actualmente fotografiile se tipăresc la Sighişoara. Livrarea durează maxim 10 zile şi se face prin Poşta Română sau curier, la alegerea clientului. Se poate opta pentru hârtie lucioasă sau hârtie mată. Probabil vă interesează şi preţurile: 9×13 ~ 0,50 lei; 10×15 ~ 0,65 lei; 13×18 ~ 0,95 lei; 20×30 ~ 2,39 lei. Aştept momentul când se vor ralia zeci de studiouri foto din zeci de localităţi din România, astfel că, fie că eşti din Bucureşti, Cluj, Iaşi sau un alt oraş – măcar sediu judeţean – să poţi să comanzi şi să le primeşti a doua zi sau să le poţi ridica tu de undeva.

Şi acum concluziile. Spaţiul oferit e mai mult decât generos. Serviciul e dinamic, astfel că noutăţi tot apar. Faptul că e tradus în română şi are lucrurile explicate clar îl face mai mult decât atrăgător românilor mai fără experienţă tehnică şi nevorbitori de engleză. Mie îmi place mult Picasa Web Albums pentru că pot publica poze din programul Picasa. Pentru utilizatorii Flickr există un plugin ce permite publicarea din Picasa. Deci se poate (extinde). Cu ceva muncă s-ar putea probabil crea şi un plugin Album2 pentru Picasa. Şi ca ultimă observaţie: în timp ce interfaţa e intuitivă, este loc de îmbunătăţire. Desigur, e chestiune de gust dar actualul mod de operare cu fotografiile, taburile şi culorile (în speţă gri) alese nu mi se pare prea atrăgător/inspirat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,88 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Buna ziua tuturor,

  Lucrez la Album2 pe partea de marketing si QA. Multumesc celor de la CNET pentru aprecierile facute la adresa site-ului.
  Desigur ca intotdeana exista loc de imbunatatiri, asa ca va inviti sa-mi scrieti sugestiile si recomandarile voastre despre album2.com pe adresa support@album2.com

  Numai bine

 2. moroshan spune:

  Mihaelaaaaaaa si Nicoleta, doua dragute colaboratoare care m-au uimit prin promptitudine si profesionalism, ceea ce dovedeste ca se poate si in Romanik nu numai la Germania. 🙂
  Fain si tare indemanos acest site care, dupa cum spunea si maestrul Capan, mereu vine cu cate ceva care sa atraga…
  Merita, sunt utilizator de ceva vreme (profit si pe aceasta cale sa multumesc CNet.ro pentru pont !!!)
  Doamne-ajuta si spor in ceea ce faceti (MINUNAT)…

 3. Sorin spune:

  Prea era frumos sa fie 100 de giga… Acum este doar 1 GB. Pacat…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *