Anul 2008 pentru CNet.ro


Să începem cu o semnalare (pentru cei neinteresaţi de restul articolului): ieri s-a actualizat PageRank-ul, aşa că poate doriţi să vi-l verificaţi pentru propriile situri. Din păcate CNet.ro continuă să fie penalizat de Google, de la 5 rămânând tot la 3. Asta e… Cine se poate pune cu almighty Google? Şi acum să vedem ce a însemnat 2009 pentru noi. O creştere onorabilă, chiar dacă nu aşa cum am fi vrut. Am trecut de 600 de abonaţi via RSS. Graficul de mai jos este luat din Google Analytics, şi vârful coincide cu ce ne arată alte soluţii de statistici: la 18 decembrie am stârnit interesul la peste 3.600 de vizitatori unici (de ce? nu ştiu). Din august am reuşit să ne menţinem la peste 2.000 de vizitatori unici pe zi.

image

Alte date statistice oferite de Google Analytics. Per total am avut în 2009 peste jumătate de milion de vizitatori unici. Din păcate cea mai mare parte sunt vizitatori noi, ceea ce înseamnă că publicul nostru stabil e destul de mic. Peste un milion şi jumătate de pagină răsfoite aici într-un an. Cât priveşte navigatoarele, IE îşi menţine dominaţia, dar nu cu mult peste jumătate. Firefox, Opera şi (mult în urmă) Chrome îi suflă în ceafă navigatorului Microsoft.

image

Mergem mai departe. Cele mai multe vizite vin din… România. Astăzi nu mai surprinde, dar când văd astfel de cifre îmi amintesc de începuturi. Eu de exemplu lucrez pe internet din 1999! Pe atunci siturile pe care le făceam, deşi în limba română, aveau cam 10-20% vizite din ţară. De ce? Simplu: românii din străinătate erau mai conectaţi la internet decât românii (cu dial-up). Ce mult s-a schimbat situaţia de atunci! Pe locul 2 vizitele vin din SUA iar cred că explicaţia o găsim în acele puţine pagini pe care le avem în engleză dedicate pluginurilor mele. Urmează Republica Moldova, Italia, Germania… Graficul “plăcintă” confirmă ceea ce spuneam: cei mai mulţi vizitatori sunt de fapt trecători, accidentali, ajunşi dintr-o căutare şi care, din păcate, nu mai revin. Avem doar 11% trafic direct. Cine trimite vizitatori aici? Evident Google (deşi nu îmi pot explica pe moment de ce images.google.ro apare aşa de sus). Catholica.ro trimite aici vizitatori pentru că, spre amintire, CNet vine de la Catholica NETwork (şi nu de la CNET.com). O altă sursă de trafic este chiar situl WordPress.org iar aici trebuie să îi mulţumim lui Mihai pentru traducerea în română pentru WP, care suscită de fapt interesul unora pentru acest sit.

image

În 2008 v-am oferit 1356 de articole, iar împărţind la 12 luni înseamnă în medie 113 articole pe lună. Acum aş încerca să notez câteva obiective pentru 2009. Sper să am curajul în ianuarie 2010 să revăd obiectivele şi să văd câte au fost împlinite:

 • extinderea echipei (e vitală… altfel în curând oamenii se vor plictisi de monotonia opiniilor… cred eu) cu cel puţin 1-2 oameni dedicaţi (egal pasionaţi)
 • atingerea pragului de 1.000 de abonaţi via RSS
 • mai multe articole despre Linux (deşi aici depinde de găsirea de colaboratori, aşa că e un subpunct la primul obiectiv)

Trei obiective. Sincer, şi menţinerea parametrilor actuali (număr de articole pe zi, creştere lunară…) mi s-ar părea o performanţă, la forţele actuale ale celor implicaţi în proiect. Mai vedem. Dar voi: ce aţi dori schimbat ori îmbunătăţit în 2009 la acest sit? Ajutaţi-ne cu opiniile voastre, mai ales dacă ne vizitaţi de ceva timp.

Gata cu retrospectiva. 2009 a început. LA MULŢI ANI!

PS: Un “La mulţi ani!” special merge spre Jurgen care astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. gxg spune:

  Interesante statisticile!
  Totusi n-ar fi trebuit ca articolul sa se numeasca „Anul 2008 pentru CNet.ro”? A trecut totusi destul de putin din 2009…

 2. Sorin Agrigoroaei spune:

  La multi ani CNet.ro si la cit mai multi vizitatori.

 3. Darius spune:

  Aveti idee de ce sunteti penalizati de Google? Ce ati facut rau?

 4. radu.capan spune:

  E doar o presupunere (nu am primit raspuns la emailuri): linkurile publicitare.

 5. Valeriu spune:

  La multi ani, CNet.ro! Situl e super, am ce invata de aici. Doar eu cred ca v-am trimis vreo 45-50 de vizitatori [i-am pus sa se inscrie la newsletter].
  Desi nu am f. mult timp liber sunt pasionat de computer, invat acum din carti macromedia dreamweawer, flash, fireworks, coreldraw.
  Am realizat chiar si siteul firmei mele. Situl Dvs. imi da destule informatii in aceasta directie, programele de grafica si photo sunt super. Va multumesc pt. ca aveti rabdarea sa ne prezentati zilnic despre anumite programe, functionalitate, etc.
  Cu respect Valeriu

 6. radu.capan spune:

  Multumim mult! Speram sa putem continua tot asa, daca nu mai bine. Multumim ca ne-ati recomandat si altora.

 7. jürgen.toth spune:

  Multumesc de urarea speciala. Sper ca anul 2009 sa fie unul si mai bun pentru CNet.ro, vizibil nu numai intr-un numar crescut de vizitatori ci intr-o mai mare recunoastere la nivel comparativ cu alte site-uri de gen. Si sa citim si cate ceva de alti colaboratori…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *