Inkscape, o alternativă open source la CorelDraw şi Adobe Ilustrator


Lista aplicaţiilor freeware de grafică vectorială pentru Windows nu e deloc atât de mare pe cat ne-am aştepta, iar dintre cele comerciale, doar Adobe Ilustrator sau Xara se apropie de nivelul binecunoscutului CorelDRAW. Iar dacă utilizatorii de Linux se puteau bucura gratuit de performanţele unui Xara Xtreme LX a cărui "motor" 2D este extrem de performant, utilizatorii de Windows trebuiau să se mulţumească cu Synfig (a cărui scop principal este totuşi animaţia 2D) şi cu minimul de funcţionalităţi oferite de OpenOffice.org Draw. Iată însă că peisajul s-a schimbat semnificativ odată cu lansarea din luna martie 2008 a versiunii 0.46 a unei aplicaţii ce se doreşte a fi "An Open Source vector graphics editor, with capabilities similar to Ilustrator, CorelDraw or Xara X, using the W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) file format".

image

Elementul cheie în fraza de mai înainte este ceea ce am şi evidenţiat cu caractere îngroşate: faptul ca Inskape e o aplicaţie nativă pentru un format standard deschis – SVG. Cu alte cuvinte, fişierele salvate cu Inkscape vor putea fi deschise cu orice aplicaţie software capabilă să citească formatul standard SVG. Iar dacă aveţi destulă răbdare, imaginaţie şi cunoştinţe despre standard, puteţi "desena" folosind şi Notepad… 😀

Trebuie spus de la bun început că Inkscape chiar reuşeşte într-o măsură semnificativă să ofere ceea ce şi-a propus. În spatele unei interfeţe grafice intuitive în care se văd influenţele lumii Linux, Inkscape vă pune la dispoziţie pe Windows, Linux sau Mac, uneltele necesare pentru a lucra uşor şi eficient. Atunci când aveţi nevoie să creaţi ilustraţia unei reviste sau a unei prezentări de specialitate, iconiţele unui program sau elementele grafice ale unei pagini web, toate funcţiile de baza ale oricărei aplicaţii destinate graficii vectoriale care se respectă le veţi găsi prezente:

 • Operaţii booleene: Union, Difference, Intersection, Exclusion, Division, Cut Path;
 • Transformarea obiectelor sau a contururilor acestora în curbe Bézier editabile;
 • Gradient interactiv;
 • Clonare sau duplicare de obiecte pe bază de reguli: distanţă între obiecte, transformări;
 • Clip (echivalentul lui Power Clip din CorelDRAW);
 • Paragrafe de text ce pot fi inserate în obiecte de orice formă;
 • Text plasat pe curbe;
 • Spaţii de culoare RGB, CMYK;
 • Facilităţi pentru desenarea icoanelor: grid cu spaţiu de 1px şi dialogul "Icon preview";
 • Export/import în/din format .pdf şi o mulţime de alte formate etc.

Mai aveţi la dispoziţie şi shortcut-uri predefinite şi o multitudine de ferestre de dialog suficient de complexe încât să vă permită un control sporit pentru acţiunile pe care le efectuaţi. Şi nu în ultimul rând, programatorii de la Inkscape îl pregătesc pentru folosirea tabletelor grafice şi pentru lucrul în echipă cu GIMP şi Scribus.

Documentaţia este şi ea prezentă, atât online: Inkscape: Guide to a vector Drawing Program cât şi offline, ca manual FLOSS descărcabil în format .pdf, iar comunitatea de la InkscapeForum.com e promptă în a vă răspunde la întrebări. Pe YouTube veţi găsi destule filmuleţe în care să şi vedeţi Inkscape la lucru. Un exemplu oarecare e cel de mai jos, intitulat Inkscape-Screencast6 – Polaroid Pin-up.

Cu siguranţă întrebarea cheie a multora dintre cei ce citesc acest articol este: "Pot să îmi trec lucrările din Corel în Inkscape?" Iar răspunsul este acelaşi ca în cazul trecerii de la MS Office la OpenOffice sau de la Photoshop la GIMP: "Depinde ce funcţii aţi folosit în aplicaţia cu care aţi generat fişierul." Cum e şi normal, sunt încă facilităţi în Corel DRAW care nu au echivalent în Inkscape, dar pentru desenele obişnuite aveţi şanse de 98% să le puteţi muta în Inskcape. În plus, aplicaţia evoluează de la lună la lună şi dacă nu aveţi răbdare să aşteptaţi versiunea oficială 0.47, puteţi vedea progresele folosind versiunile în dezvoltare disponibile aici.

Paul

[Acest articol este semnat de Paul, care ne citeşte de câteva luni şi doreşte ca din când în când să contribuie cu materiale. În blogosferă aşa ceva se numeşte guest post şi acceptăm (în anumite condiţii). Pentru detalii contactaţi-ne.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Valeriu spune:

  Folosesc Xara Xtreme 4.0 si e the best graphics software.

  Aveti cateva tutoriale (click) aici.

 2. Computerică spune:

  Inkscape este o alternativa excelenta pentru programele comerciale de grafica vectioriala.

  Pe langa faptul ca e gratuit, Inkscape are functii extrem de utile pentru transformare imagine in vector si organizare/aranjare obiecte care folosite corespunzator usureaza mult munca.

 3. Giurgiuca Radu spune:

  Folosesc Inkscape la Proietare retele TV CABLU si internet. E f. bun pentru mine dar nu am un ghid (manual sau instructiuni), sa pot folosi toate posibilitatile acestui program.
  Va rog spuneti-mi unde gasesc documentatia in limba romana (daca exista).
  Va multumesc,
  ing. Giurgiuca Radu

 4. nastasa vasile spune:

  Va rog sa ma ajutati!
  Am cumparat un echipament Craft Robo pentru taiat diverse modele in hartie.
  Am citit manualul si spune ca nu decupeaza decat obiecte vectoriale.
  Am cunostinte putine de Corel, Inkscape, Photopaint…
  Nu reusesc sa realizez niste obiecte vectoriale, curbe deschise dupa niste desene (flori, animale – care sa nu cada de pe foaie dupa decupare).
  Chiar am nevoie de ajutor!
  Deocamdata va urez sarbatori fericite si ” un an nou mai bun!”

 5. Oki spune:

  Natașa, te-am ajuta dacă ne-ai da mai multe informații.
  Mai exact ce formate vectoriale acceptă? Din ce am văzut eu într-o broșură, softul mașinii are plug-in ptr. Corel și Ilustartor. Dar permite și deschiderea altor fișiere decât .cdr și .ai (de exemplu .eps, .svg, .pdf)

  Ca să „deschizi” o curbă, trebuie să „rupi” (break) un nod de editare a curbei. În Corel, faci așa:
  1. Selectezi curba;
  2. Alegi unealta Shape Tool (F10);
  3. Selectezi un nod de pe curbă;
  4. În bara de sus dai click pe Break Curve;
  5. Selectezi unul din nodurile obținute și-l muți câțiva milimetri.

 6. nastasa vasile spune:

  Hmmm! Am lucrat ceva timp cu Inkscape. Reusesc sa fac o gramada de chestii dar…
  Cum pot transfera obiectul vectorial desenat in alta aplicatie? Corel 12 de exemplu…
  Iar pentru Oki: Multumesc!

 7. FreeSeoDesign spune:

  Am testat Inkscape si vreau sa zic ca este un tool bunicel. Cu toate ca nu are cum sa se ridice la talia CorelDraw sau Adobe Illustrator, faptul ca este gratuit, reprezinta un mare avantaj pentru orice activeaza in domeniu ca si freelancer.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *