Depistaţi imaginile care nu se încarcă


Învârtindu-mă ieri pe net după ceva ce îmi trebuia am dat peste un blog interesant, al unui tânăr pe numele lui David Walsh. Pentru cei care i-au reţinut numele (prieteni, alţii) e uşor să îl găsească online, având situl la adresa DavidWalsh.name (recunosc, nu am văzut dot NAME prea folosit). Acest individ are tot felul de mici articole pe teme foarte exacte, ceea ce înseamnă că majoritatea nu îţi vor fi utile decât când te ciocneşti de problema cu pricina. Oricum, dacă sunteţi webmasteri cred că vă va place să aruncaţi o privire pe respectivul blog (teme predilecte: PHP, CSS, MooTools, jQuery).

Unul dintre articolele care mi-au reţinut atenţia se numeşte Send Email Notifications for Broken Images Using jQuery Ajax. Acolo am găsit o idee simplă (şi tocmai de aceea genială): folosirea evenimentului error generat de imagini (via jQuery) pentru a apela o pagină (PHP) care poate face una din două: 1) David ilustrează în pagina lui cu trimiterea unui email către webmaster în care i se spune imaginea şi pagina în care ea nu apare; sau 2) se poate desigur pune eroarea într-o bază de date de erori pe care webmasterul să o verifice periodic.

[JavaScript]$(document).ready(function() {
$(‘img’).error(function() {
$.post(‘ajax-image-error-jquery.php’, {
image: $(this).attr(‘src’),
page: window.location.href
}, function() {
//hide the image?
});
});
});[/JavaScript]

Recunosc că m-aş fi gândit la aşa ceva. Codul e banal (poate fi folosit şi pentru a ascunde imaginile care nu se găsesc) şi prinde bine în special dacă tocmai aţi refăcut designul unui sit şi directoarele s-au mutat care cum şi nu sunteţi sigur că aţi rezolvat toate paginile. Încă o dată: trăiască jQuery.

PS: Pe 14 ianuarie se anunţă că vom avea jQuery 1.3. Acum e la beta 2. Detalii aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *