Scrapbook – unealta ideală pentru "web research"


Noţiunea de "web research" poate nu este familiară multora dintre voi. Dar cu siguranţă cei care au avut de făcut referate sau lucrări de diplomă/doctorat ştiu foarte bine ce înseamnă un studiu bibliografic şi cam cum se derulează. "Web research" e acelaşi lucru, doar că aici avem pagini web şi articole postate pe diverse site-uri în loc de cărţi, iar nenumăratele ciorne, notiţe şi semne de carte pline de trimiteri la alte cărţi sunt înlocuite de Scrapbook.

Scrapbook este un add-on pentru Firefox ale cărui funcţionalităţi fac viaţa infinit mai uşoară celor care au de realizat studii pe baza articolelor existente în internet. Şi asta pentru că Scrabook permite salvarea, adnotarea şi organizarea materialelor găsite în paginile web. Să exemplificăm:

  • Aţi descoperit un articol interesant şi doriţi să-l salvaţi pe hard-disk-ul propriu pentru a nu-l pierde daca acesta va deveni indisponibil? Click dreapta > Capture page şi pagina este salvată într-o formă identică fiind disponibilă chiar daca ulterior nu aveţi conexiune la internet sau site-ul nu este disponibil. În plus, pagina salvată va păstra intacte toate referinţele către pagina sursă precum şi data şi ora la care a fost capturată. Dacă ulterior veţi dori să vizitaţi pagina originală în locul celei salvate, un click dreapta şi apoi click pe Open Source URL vă încarcă pagina web originală (dacă mai există 🙂 )
  • Vreţi să va notaţi diverse lucruri pe marginea anumitor pasaje din articol sau să faceţi trimitere la alte pagini sau chiar fişiere de pe disk? Puteţi să subliniaţi pasajul cu Highlighter, să ataşaţi link-uri şi fişiere cu Attach Link to Selection sau Attach File to Selection şi apoi să-i adăugaţi note chiar în pagină cu Create Sticky Annotation. La sfârşit trebuie, evident, să salvaţi toate aceste modificări.
  • Aveţi multe pagini salvate astfel? Le puteţi vedea pe toate şi le puteţi aranja de o manieră identică cu bookmark-urile din Sidebar în Scrapbook Sidebar. Mai mult decât atât, Scrapbook Sidebar vă permite să ţineţi la un loc atât bookmark-urile cât şi paginile salvate, iar pentru găsirea lor rapidă vă pune la dispoziţie o funcţie Search cu mai multe criterii posibile: Text, Title, Comment, URL,Time.

image

În imagine, textul pe fond galben a fost evidenţiat cu Highlighter, iar sub paragraful PVA se poate vedea adăugat un Sticky Annotation. În stânga articolului, Scrapbook Sidebar conţine două directoare şi mai multe articole salvate organizate sub formă de arbore.

O altă funcţie importantă de care dispune acest add-on este şi Importul sau Exportul paginilor capturate cu Scrapbook sau mutarea lor pe un calculator care nu are conexiune la internet. Este suficient să aveţi instalat Firefox şi Scrapbook pe acel calculator, iar dialogul Manage – Scrapbook vă ajută să importaţi paginile salvate pe stick, CD sau HDD extern.

Ca orice lucru bine făcut, Scrapbook are disponibil şi un manual de 51 de pagini în format .pdf disponibil aici în care găsiţi detalii despre toate funcţionalităţile pe care acest add-on le oferă.

Paul

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. radu.capan spune:

    Am folosit şi eu vreo doi ani acest supliment Firefox. Când ai conexiune non-stop poţi fi tentat mai puţin să îl foloseşti, bazându-te că regăseşti oricând o anumită pagină. Împotriva efemerităţii unor situri/pagini e însă un instrument excelent.
    În plus eu îl foloseam mereu înainte de a pleca pentru câteva zile undeva unde nu aveam internet. Cu Scrapbook îmi salvam tot felul de pagini (de regulă documentaţii 🙂 ) pentru ca, dacă tot nu am internet dar am calculatorul, să mai pot studia una alta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *