Windows 7: Joaca cu ferestrele


Unele dintre facilităţile cu care cu siguranţă vă veţi "juca" mult în Windows 7 sunt legate de manevrarea ferestrelor: dispunerea lor pe ecran, mutarea între ele… Şi deşi vizual sunt foarte atractive efectele create, va fi şi o "joacă" utilă. Majoritatea facilităţilor le putem folosi atunci când ferestrele nu sunt maximizate pe ecran – aşa că sunt utile cel mai mult pentru cei care au rezoluţii mari.

Taskbar-ul nu se mai umple cu programele lansate. Ele sunt grupate sub nişte iconiţe mai degrabă pătrate; acolo unde avem mai multe ferestre din acelaşi program (mai multe documente Word deschise de exemplu), par mai multe iconiţe suprapuse. Ţinând mouse-ul deasupra unei iconiţe din "lista" de programe lansate, se deschide o previzualizare a ferestrei sau ferestrelor programului respectiv. Dacă avem o singură fereastră, dăm click pe iconiţă şi ajungem la ea. Dacă avem în schimb mai multe ferestre lansate la acelaşi program, putem să ne plimbăm între previzualizările lor cu mouse-ul.

image

Efectul special apare – după cum spuneam, dacă ferestrele nu sunt maximizate – atunci când ţinem mouse-ul deasupra uneia dintre previzualizări: toate celelalte ferestre devin transparente, li se vede doar conturul, şi fereastra respectivă "iese în faţă" pe ecran (vedeţi mai sus). În partea cea mai din dreapta a taskbar-ului, după oră şi dată (acum încap amândouă, fiind mai lată banda), un mic dreptunghi este destinat desktop-ului. Dacă ţinem mouse-ul deasupra lui, toate ferestrele devin transparente (vedeţi mai jos); dând click pe dreptunghi, se minimizează toate ferestrele; cu încă un click pe el, apar din nou toate ferestrele pe ecran.

image

O altă facilitate este legată de a avea două ferestre vizibile în acelaşi timp pe ecran: un document Word şi browser-ul de internet din care traducem un material, de exemplu. Puteam şi în alte versiuni de Windows să le dimensionăm şi aranjăm să fie vizibile deodată, dar acum e mult mai simplu. Dacă nu sunt maximizate, şi le tragem de banda de sus pe una în stânga şi pe una în dreapta, când am ajuns cu mouse-ul la marginile respective ale ecranului, ferestrele sunt automat dimensionate la jumătatea ecranului şi par că se “lipesc” de magini. O altă modalitate de a maximiza o fereastră, pe lângă dublu-click pe banda de sus, este să o ducem sus de tot cu mouse-ul. Când mouse-ul atinge marginea de sus fereastra se va maximiza.

image

S-ar putea ca imaginile puse de mine să fie pentru unii insuficient de elocvente pentru facilităţile descrise. Dacă preferaţi prezentări video, (re)vedeţi materialul cu Charlotte Jones (recomandat de Radu acum câteva zile). A apărut şi pe YouTube aşa că îl inserez în continuare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. silviu spune:

    Salut.
    Am o „problema” pt care inca nu am gasit solutie. Mai exact, in Windows 7, daca deschizi 3 ferestre de Explorer sa zicem si ai optiunea never combine activata, cele trei ferestre vor sta una langa alta. Daca deschid un Outlook, sa zicem si apoi Mozilla, vor fi puse in continuare, dar… daca deschid din nou o pagina de explorer, nu va merge in continuare ci se va alatura celorlalte trei deschise deja. Lucru care nu imi place si pe care as vrea sa il remediez. Cum fac asta?
    Multumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *