Partiţionarea harddisk-ului


De regulă la achiziţionarea unui nou calculator acesta are atâtea unităţi câte harddisk-uri: adică una. Nu voi duce o campanie de motivare pentru partiţionarea harddisk-urilor ci mă voi limita la două observaţii: 1) dacă, în trecut mai ales, am avut uneori surprize grave cu harddisk-ul, ele au afectat aproape întotdeauna unitatea C: (de unde m-am învăţat că nici măcar My Documents nu îl ţin pe C), celelalte rămânând intacte; 2) organizarea informaţiei pe unităţi ajută (eu mereu am o unitate pentru programele instalate, o alta pentru web şi o alta pentru media). Cu ce se “împarte” un harddisk în unităţi? Probabil răspunsul pe buzele multora este Partition Magic de la Symantec. Am folosit acest program de muuulte ori şi niciodată nu m-a dezamăgit. Doar că… e program comercial (70usd).

image

Există şi alternative gratuite. Voi spune mai întâi că nu am avut ocazia să folosesc nici una din aceste variante, deci nu vorbesc din experienţă proprie. Ele au însă renume pe internet deci cred că puteţi avea încredere. Oricum, operaţia de partiţionare este mereu riscantă şi e bine să aveţi HDD gol sau măcar copii de siguranţă făcute la datele esenţiale. O primă opţiune de GParted. Acesta este folosit de regulă sub forma de Live CD, adică inscripţionat pe un CD de pe care se bootează şi se face partiţionarea. Mi-am amintit de program zilele trecute citind ghidul LifeHacker How to Dual Boot Windows 7 with XP or Vista. Acolo unul din paşii prezentaţi este tocmai partiţionarea pentru a face loc lui Windows 7.

Mai există un program despre care am aflat doar astăzi. Este vorba de Easus Partition Manager, Home Edition (celelalte fiind contra cost). Acesta pare a fi o replică chiar la Partition Magic, căutând să ofere cam aceleaşi facilităţi. Versiunea comercială merge şi pe distribuţii Windows pe 64 de biţi şi poate fi folosit şi în context comercial. Pentru majoritatea utilizatorilor casnici programul acesta va fi însă suficient. Dacă aţi folosit vreuna dintre aceste soluţii gratuite vă invit să împărtăşiţi din experienţă prin intermediul comentariilor.

image


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. andreiopt spune:

  Bună seara. Mulţumesc pentru pont. Chiar nu ştiam pe Easeus şi pare un program destul de uşor de folosit. Am însă o întrebare: ce înseamnă „HOME USERS ONLY”? Dacă am laptop-ul cumparat „pe firmă” nu pot să instalez programul, sau nu pot să-l folosesc în scopuri comerciale (generatoare de profit)? Vă mulţumesc.

 2. radu.capan spune:

  Daca este un laptop de la firma, ce se foloseste exclusiv in interesul firmei, atunci e nevoie (teoretic!) de o licenta comerciala. Daca – asa cum se intampla in multe cazuri – e laptopul firmei folosit in uz particular si de serviciu… atunci e zona gri.

 3. andreiopt spune:

  Mulţumesc frumos de răspuns. Tonurile astea de gri ne omoară 🙂 . În concluzie este aceeaşi problemă ca la programele Give Away Of The Day…

 4. radu.capan spune:

  Asa e. Si eu am licente gri, dar in alt sens. Am cateva programe pe care le-am cumparat ca si cum as fi cetatean al SUA. Doar ca sunt din Romania. Pentru SUA erau niste preturi, pentru Europa altele. Asa ca le am legal… dar nu perfect legal.

 5. stalker spune:

  Tot comercial si cam la acelasi pret cu Partition Magic si la fel de bun ca acesta (considerat de unii chiar mai bun) este… Acronis Disk Director.

 6. gabriel spune:

  Mai baieti, parerea mea este ca Partition Magic sau alte programe asemanatoare fac o partitionare ireala, virtuala sau anormala (mai bine spus). Nu recomand decit in cazuri extreme. Ce mai sigur si sanatos e din Windows… In ce priveste partitionarea ca numar de… partiti, cu cit sunt mai multe cu atit mai rau. Incercati sa va rezumati la doua, maxim trei partiti… sistemul merge mai greu si exista sanse mai mari de imbolnavire a MBR-ului… parerea mea.

  Respect.

 7. jürgen.toth spune:

  O alternativa gratuita poate fi si Partition Wizard.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *