Cât de rău e Google? Cât de bun Microsoft?


Nu, nu e vorba de a-i pune faţă în faţă. E vorba de două “agitaţii” despre care m-am gândit (fără pretenţii filosofice sau de specialist) să scriu câteva gânduri. Pe de o parte este Google, pus recent la zid pentru că ar polua atmosfera cu fiecare căutare. Pretenţia unui “fizician” (după mine genul celui care îşi caută publicitate negativă, că e tot publicitate) este că fiecare căutare Google ar genera 7 grame de dioxid de carbon. Google se apără afirmând că ar fi vorba de doar 0,2 grame. Diferenţa e mare, dar evident că înmulţind cu numărul de căutări care se fac în fiecare secundă pe tot globul “producţia” de CO2 e mare. Dar…

Cum ar fi să calculăm totul în CO2? Calculăm doar căutările Google dar nu şi navigatul pe alte situri? De ce nu şi alte utilizări ale calculatorului? De ce nu şi costul în CO2 pentru alte lucruri, precum o carte, o prăjitură, sunatul prietenilor, o deplasare cu maşina în oraş sau în afara lui… Nu vreau să pară că nu îmi pasă de mediu, dar nu cred nici că Google trebuie să fie arătat cu degetul şi nici că trebuie să ne introducem în viaţă o nouă măsură: “Cât CO2 ai generat azi, dragă?” TechCrunch şi alte bloguri/situri au reacţionat, mai vehement sau nu. Jason (vezi linkul tocmai indicat) remarca pe bună dreptate faptul că o carte “costă” 2.500 grame CO2; că Google reduce de fapt producţia de CO2 scutindu-te adesea de un drum la bibliotecă (citind online) sau la o agenţie de voiaj ori magazin (cumpărând de pe net) şi exemplele pot continua. În plus Google este la fel de cuprins de mania de “a fi verde” (adică ecologic) la fel ca Yahoo sau Microsoft (însemnând de exemplu folosirea intensă a panourilor solare ca sursă alternativă de energie).

Un al doilea boom recent din blogosferă l-a generat un alt articol: Windows 7: The Linux killer. Uh, ce jignire pentru unii. Atâta timp s-a tot vorbit despre cum Linux va ucide (dominaţia) Windows, iar acum se întoarce roata? Personal – nu cred că e secret pentru cineva – sunt un fan Windows, cu deschidere faţă de Linux. Am avut o oarecare, minimă, pasageră experienţă cu Ubuntu. Şi sincer aş dori să pot aloca mai mult timp Linuxului. În acelaşi timp nu îmi place o piaţă dominată exclusiv de un jucător (care te poate atunci juca cum vrea el). Şi totuşi… fără să vreau să jignesc pe fanii Linux… cred că Linuxul a avut suficienţi ani la dispoziţie să îşi demonstreze capacităţile, dar (încă) nu a reuşit. Îi ţin însă pumnii.

Desigur, se va spune: într-o piaţă atât de solid dominată de Microsoft, cum s-ar putea impune altceva?! Din fericire există un răspuns: Firefox. Navigatorul Firefox (cu cote de piaţă de 30-40%, depinde de ţări, regiuni sau situri) demonstrează că într-un context dominat de o singură forţă (Internet Explorer) poţi să “muşti” o cotă bună dacă reuşeşti să convingi că eşti bun. Firefox – dincolo de faptul că se cam îngraşă, ceea ce nu e bine – a reuşit să convingă să fie navigatorul folosit deşi pe fiecare calculator Windows există deja Internet Explorer. Impactul lui va creşte, fiind ţinut sub control doar în măsura în care IE învaţă de la FF (şi învaţă! a se vedea IE 8). Un lucru similar ar fi trebuit să se întâmple şi pe piaţa sistemelor de operare. Dacă astăzi sistemele de operare non-Windows deţin un procent atât de mic este pentru că nu au reuşit să convingă în spaţiul SO aşa după cum Firefox a convins în spaţiul navigatoarelor.

Cât despre Windows 7 ca şi “killer”. Hmmm… După câteva zile de utilizare (mai sporadică) sunt impresionat de el, îmi place, se mişcă rapid şi sper ca zvonurile că din decembrie anul acesta va fi pe piaţă să se confirme. Aţi sesizat sper că scriem despre diverse facilităţi şi vom mai scrie. Un fel de lung serial Windows 7. Concluziile ar trebui să le tragem la final, dar până în acest moment pot spune că este o surpriză extraordinară. Sunt atâtea lucruri mici care au fost regândite… Este nedrept probabil să fac o comparare cu instalarea Ubuntu, dar aş da totuşi un mic exemplu: după ce termini de instalat Windows 7 poţi din prima să asculţi muzică (MP3) şi să vezi filme (DIVX). Da, adio goana după codecuri. Poate după unele ciudate, dar eu am testat mai multe filme şi au mers din prima în Windows 7 fără nici o pregătire prealabilă (da, da, în Windows Media Player). E doar un exemplu. Windows 7 îmi pare cel mai “uman” dintre sistemele de operare văzute până acum, dar faptul că va costa îi subminează poziţia de “killer”. După mine. Sunt curios însă şi de opiniile voastre.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Sorin spune:

  Cît de mult poluează Google??!!! Este o glumă cît se poate de proastă, şi care putea fi debitată de ceva pacient internat la secţia de nebuni complet şi definitiv i-recuperabili din cine ştie ce senatoriu. Auzi dom’le, guuugăl poluează… Vax !! Şi atunci un politichian care şede în banca lui şi le doarme în papuci (pe seama fraierilor de contribuabili(!!)), chite poluare produceşte???

 2. vali.d spune:

  Personal vad Windows 7 mai degraba un killer de Vista decit de Linux. Motive sint destule ptr aceasta afirmatie, ma voi limita la doua, ambele avind legatura cu profilul consumatorului. Deci:
  -Windows 7 fiind soft comercial va putea fi killer in acest segment si ca atare va autokilleri citeva din produsele anterioare M$ (poate si apple dar aici va fi ceva mai dificil avind in vedere specificul consumatorilor Apple)
  – Linux nu e un produs de masa, e mai degraba exotic si (la fel ca si in cazul Apple) are simpatizanti fanatici, care sint gata sa foloseasca un produs mai putin estetic, chiar mai greu de utilizat, daca in schimbul acestor defecte au mai multa libertate si un soi de rebeliune la modul bun. E ca in turism as zice, unde majoritatea prefera locatiile clasice cu hoteluri, restaurante si totul prestabilit, dar exista si o categorie aparte care cauta locatii cit mai putin atinse de consumerism, preferind sa doarma prin bungalow-uri ori colibe.

 3. Pr. Chris spune:

  Anuntul „surpriza” cu poluarea facuta de Google nu e facut la intamplare, ci face parte dintr-un plan foarte bine pus la punct de a pune bazele unei taxe universale pe tot ce produce CO2 sub pretextul „salvarii planetei”. Sa nu uitam insa ca si oamenii produc CO2. In urma cu cateva timp am citit un articol tot de-a unui „specialist” care recomanda familiilor sa aiba numai un copil pentru ca amprenta de CO2 sa nu fie prea mare asupra pamantului.

  „Salvarea planetei” e noua religie globala, sustinuta din spate de forte socialiste ostile democratiilor capitaliste. Cum va explicati ca nici un „specialist” nu se plange de poluarea din China sau Rusia?

  Iar toti cei care nu mai cred in Dumnezeu, cred la nebunie in „salvarea planetei”. Cum spunea cineva, cand le iei la oameni credinta, incep sa creada in orice.

 4. andreiopt spune:

  Foarte simpatic articolul. Asta cu CO2-ul este transă de păr rău de tot. Mi-a amintit de povestea Olimpiadei de la Beijing când se spunea ca sportivii vor avea mari probleme de sanatate sau că nu vor putea alerga… si a castigat Constantina Dita Tomescu. Nu înţeleg de ce unele agenţii serioase de ştiri au preluat această fabulaţie. Rea intenţie sau… concurenţa?

  Despre Windows 7 nu pot sa mă pronunţ, dar nu cred că linux-ul are nevoie de un killer. Cel puţin pentru segmentul end-user se face praf singur. Să stai o jumătate de zi să instalezi o imprimantă pe ubuntu şi 2 zile pentru un tuner ? Cu pachete, compilări şi recompilări. 🙁


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *