Vreau să ştiu: ţările lumii


În diverse contexte (pentru şcoală, pentru o lucrare, pentru simpla noastră informare) putem avea nevoie de informaţii despre ţările lumii. Mă opresc pur întâmplător la Namibia. Ştiaţi că are capitala la Windhoek? Sau că limba oficială este engleza, dar şi germana se numără printre limbile vorbite? Sau că şi-a câştigat independenţa în martie 1990? Că moneda este dolarul namibian sau că 80% din ţară este creştină? Poate că domeniul de internet, dot na, l-aţi (fi) intuit. Toate aceste date şi multe, multe altele, se pot găsi pe internet. Eu m-am oprit la trei resurse care cred că sunt mai importante.

image image image

Mai întâi este desigur Wikipedia (vezi pagina pentru Namibia). Este cea mai faimoasă resursă de informare dincolo de tema specifică a ţărilor. În plus are avantajul că este şi în română (vezi acum pagina în română pentru Namibia): nu se compară totuşi cu conţinutul din engleză. Paginile de pe Wikipedia, o ştim majoritatea, includ o sinteză într-o coloană din dreapta: acolo găsiţi diverse informaţii politice, geografice şi statistice. Nu lipsesc hărţi, steaguri, imnuri. De la caz la caz vom găsi istorii ale respectivelor ţări, informaţii despre economia ei şi altele.

Wikipedia poate să nu inspire tuturor încredere. Este actualizată totuşi cu mare promptitudine (dacă se schimbă preşedintele ţării faptul apare rapid reflectat, cel puţin la ţările mai importante). Dacă preferaţi o resursă mai oficială apelaţi la CIA. Da, pe situl CIA se găseşte The World Factbook (vezi pagina pentru Namibia), chiar descărcabilă dacă doriţi. Această “enciclopedie” despre ţări se actualizează anual şi informaţiile sunt mult mai concentrate. Că vă interesează câte aeroporturi are o ţară sau câte posturi de televiziune, aveţi şansa să găsiţi acolo.

În fine, poate doriţi o abordare mai vizuală. Folosiţi atunci situl National Geographic (vezi pagina pentru Namibia), secţiunea Travel & Cultures. Nu lipsesc datele de bază (limbi folosite, religie, monedă, speranţă de viaţă ş.a.) dar importante sunt aici galeriile de imagini. Iar când spun National Geographic sunt sigur că vă gândiţi la fotografii de calitate.

Acestea ar fi trei resurse principale despre ţări – din punctul meu de vedere. Dacă ştiţi ale resurse, vă rog să le faceţi cunoscute prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. iulianfyrst spune:

    Mai este si D:pedia. Nu este asa detaliat, dar este util.
    http://www.descopera.ro/dpedia


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *