jQuery: versiunea 1.3


Ieri jQuery a mai făcut un pas. De la 1.2.6 a trecut la 1.3. Noua versiune vine cu câteva noutăţi notabile pe care le veţi găsi mai pe larg explicate în această pagină. Acolo veţi găsi şi tot felul de grafice care arată performanţele noii versiuni (coloana a doua) faţă de cea precedentă (prima coloană), respectiv faţă de alte librării JavaScript (celelalte coloane). În unele direcţii performanţa pe care se pretinde a o avea 1.3 e uimitoare. De exemplu performanţele selectorului din jQuery au crescut cu aproape 50%, datorită unei noi (sub)librării Sizzle. Este vorba de un sistem pentru selectarea elementelor CSS, pus la dispoziţie şi independent (a se vedea SizzleJs.com).

image

Probabil întrebarea pe care şi-o pun mulţi este dacă 1.3 le va “strica” ceva din codurile existente. Evident că… nimic nu e sigur. Politica de upgrade la jQuery caută să minimizeze un eventual impact. Dacă nu aţi scris un cod propriu ci aţi folosit jQuery cu ceva pluginuri, cel mai sigur este să vedeţi dacă autorii respectivelor pluginuri nu şi-au actualizat cumva codul. Dat fiind că versiunea 1.3 a existat în beta de ceva vreme, autorii serioşi de pluginuri au făcut verificările şi modificările necesare.

image image

Notabil ar mai fi şi faptul că partea de documentaţie are acum o alternativă mai dinamică: API Browser (mai sus, stânga) permite o navigare rapidă prin documentaţie, căreia evident nu îi lipsesc exemplele, dar acum acestea sunt editabile (mai sus, dreapta). Cu alte cuvinte dacă aţi găsit o secvenţă de cod ce vă interesează puteţi să o aprofundaţi operând direct pe ea şi vizualizând rezultatele. Click pe Edit la codul dorit şi veţi avea un editor cam urâţel cu trei taburi: JavaScript, HTML şi Output. Evident, în ultimul tab veţi vedea codul în acţiune. Cu un dublu click puteţi edita partea de cod (în oricare din primele două taburi). Cu alte cuvinte poţi învăţa jQuery chiar din acel API Browser.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *