Antispam Bee: O alternativă antispam la Akismet


Ultimele săptămâni au adus în blogosfera de limba germană o discuţie despre foamea de date a plugin-ului antispam Akismet, oferit automat de către WordPress la fiecare versiune şi implicit activat de majoritatea utilizatorilor WP. Discuţia se referea la transmiterea unor date interne, adică despre vizitatorii site-ului, la serverele deţinute de Automattic (firma care stă în spatele WordPress şi Akismet) în S.U.A, deci în afara graniţelor Germaniei. S-a ajuns până într-acolo încât unii bloggeri au propus în mod direct vizitatorilor, în cazul că aceştia nu au fost de acord cu transmisia datelor, să nu posteze comentarii!

Trebuie specificat faptul că legislaţia germană este foarte restrictivă referitoare la datele personale (ale vizitatorilor unui site web). Fiecare site de limbă germană (de fapt înregistrat în Germania cu terminaţia .de) ar avea obligaţia să ofere implicit două rubrici: Impressum (prezintă datele personale ale posesorului domeniului şi site-ului) şi Datenschutz (informează vizitatorii ce fel de date se culeg, unde se duc, despre drepturi de autor şi licenţe etc).

image

Discuţia a fost iniţiată de un dezvoltator de plugin-uri. Acesta a programat un plugin antispam şi comparându-l în funcţionalităţi a ajuns la concluzia că Akismet poate crea probleme juridice prin integrarea şi utilizarea sa în blogurile din Germania. Fără a imputa imediat iniţiatorului acestei discuţii dorinţa de a-şi face reclamă şi de a-şi promova cât mai eficient şi rapid plugin-ul propriu, mulţi bloggeri au testat noul plugin şi nu l-au găsit rău. Iar dacă mai scapă şi de un "control de stat" atunci cu atât mai bine. Şi eu i-am acordat o şansă plugin-ului Antispam Bee iar de vreo două săptămâni funcţionează pe unul dintre site-urile mele de test fără probleme.

După descărcarea plugin-ului (aici) şi instalarea sa pe calea obişnuită, este recomandată testarea funcţiei de comentarii ca aspect vizual (păstrarea design-ului) şi tehnic. De regulă nu intervin complicaţii (depinde în mare parte de tema folosită). Acestea pot interveni din cauza modului de funcţionare a plugin-ului: acesta înlocuieşte câmpul de comentarii aplicând funcţia "display:none". Dincolo de aspectele tehnice (care recunosc că mă depăşesc şi pe mine) Antispam Bee nu foloseşte cookies şi nu cere JavaScript activat. După instalare este posibilă o singură setare şi anume din meniul Setări/Antispam Bee puteţi alege ca emailurile suspecte să fie marcate ca spam fără a fi însă şterse în mod automat.

image

Antispam Bee se mai distinge şi prin alte facilităţi: număr redus de coduri (rezultă implicit un fişier de doar 6-7 kB), nu lasă urme în baza de date (deci nici nu stabileşte legături care să consume lăţime de bandă), schimbările în tema folosită se produc automat, plugin-ul funcţionează anonim (fără a memora sau trimite către servere străine). Autorul plugin-ului a mai publicat în trecut un material (atenţie: în limba germană, Google Translate se recomandă) util celor care doresc să combată traficul de spam pe blogul lor. Acolo sunt prezentaţi câţiva paşi utili care pot fi urmaţi, cu modificări manuale în cod, însă acum plugin-ul ne reduce din muncă şi transpiraţie.

Pentru cei interesaţi iată înşiruirea de date (deloc puţine!) trimise către casă de către Akismet: comment_post_ID, comment_author, comment_author_email, comment_author_url, comment_content, comment_type, comment_parent, user_ID, user_ip, user_agent, referrer, blog, HTTP_HOST, HTTP_USER_AGENT, HTTP_ACCEPT, HTTP_ACCEPT_LANGUAGE, HTTP_ACCEPT_ENCODING, HTTP_ACCEPT_CHARSET, HTTP_KEEP_ALIVE, HTTP_CONNECTION, HTTP_REFERER, CONTENT_TYPE, CONTENT_LENGTH, PATH, SERVER_SIGNATURE, SERVER_SOFTWARE, SERVER_NAME, SERVER_ADDR, SERVER_PORT, REMOTE_ADDR, DOCUMENT_ROOT, SERVER_ADMIN, SCRIPT_FILENAME, REMOTE_PORT, GATEWAY_INTERFACE, SERVER_PROTOCOL, REQUEST_METHOD, QUERY_STRING, REQUEST_URI, SCRIPT_NAME, PHP_SELF, REQUEST_TIME.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    O alternativa la Akismet sau Antispam Bee poate fi si NoSpamNX, plugin oferit la urmatoarea pagina web: http://www.svenkubiak.de/nospamnx-en/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *