Email de la Opera (1)


Clientul de e-mail de la Opera e atât de discret încât aproape nu are nume. Numele de cod este M2 iar cel comercial "Opera Mail". Dincolo însă de aparenta modeste, Opera Mail este destul de nonconformist. Odată că nu e o aplicaţie separată ci integrat în browser. Apoi, butoanele sale sunt răspândite peste tot prin interfaţa Opera. În sfârşit, este practic imposibil să îl compari cu un client de tradiţional de e-mail. Unele lucruri le face mai bine decât credeai că se pot face. Pe altele nu le face de loc. În sfârşit, pe unele le face de fapt aplicaţia mamă Opera Browser.

De aceea, în loc să vă descriu Opera Mail, comparându-l pe alocuri cu Ms Outlook, vă voi descrie serviciile de email şi organizare de la Opera Browser, făcând aceleaşi comparaţii cu Outlook. Sună bizar, dar veţi vedea că se poate.

Interfaţa

Opera Mail nu arata deloc precum un client de obişnuit. După ce aţi creat primul cont va apare un meniu in bara de sus care se numeşte "Mail" ("Notes" şi "Contacts" rămân în continuare în "Tools"). Dacă vi se pare incomod, puteţi folosi bara laterală din stânga ca să accesaţi e-mail-urile şi feedurile (clip_image002), contactele (clip_image004) sau notele (clip_image006). Toate simbolurile sunt din interfaţa clasică, pe cea curentă (standard) vor arăta puţin altfel. Fiecare buton deschide un panou lateral în care găsiţi foldere şi opţiuni suplimentare. De observat că fereastra principală rămâne deschisă la o pagină web până în momentul în care afişăm primul mail. Odată ce am deschis însă un folder fereastra principală se va împărţi în două panouri (orizontale în modul implicit); într-unul vom vedea lista iar în celălalt vom putea citi mailurile. Dacă ne e prea lene să citim mailuri şi feeduri în limba engleza putem da click dreapta în panoul de citire (reading pane) şi să alegem "speak". La prima utilizare ni se va cere să instalăm un pachet de 10 mega, dar după aceea avem propria noastră secretară. Dacă îi daţi să citească un text în română amuzamentul e garantat.

Per total modul de lucru cu o bară laterală, panouri separate cu liste de foldere, liste de mailuri si un panou de citire seamănă suficient de mult cu Outlook sau alt client de mail. Dar integrarea între tabbed browsing, mail şi feeduri are mici dificultăţi. Poţi alege să faci forward la un feed (ceea ce e bine) dar şi sa răspunzi (ceea ce e de fapt imposibil) deasemenea când ai un mail individual deschis şi navighezi un alt folder, nu vei vedea folderul până nu închizi tabul curent.

image

Conturi si filtre

Dar să ne creăm întâi un cont. Sa zicem ca aveţi instalată opera si aveţi un cont de Gmail pe care doriţi să îl vedeţi local pe baza POP3 (copiere locală a tuturor mailurilor) sau IMAP (lucru direct pe server). Mergeţi in Tools -> Mail and chat accounts şi alegeţi ce doriţi:

image

… după care urmaţi instrucţiunile. Daca vreţi sa adăugaţi si contul de Yahoo, reluaţi procesul de la început. Mai departe sa zicem ca aţi ales un cont IMAP (ca să nu copiaţi toate mesajele pe care le-aţi primit vreodată). Unul din primele lucruri pe care o sa le observaţi este ca vi s-au dublat toate mailurile. Asta pentru ca Opera gândeşte in termeni de foldere in timp ce Google in termeni de filtre. Suna complicat, dar e suficient sa mergeţi la Mail-> Imap folders si sa debifaţi tot cu excepţia Inbox-ului.

Acum aveţi local întreaga structură a folderelor/filtrelor de pe Gmail (deşi tocmai le-aţi debifat). Dar Opera s-a gândit că poate vreţi filtre care să se aplice mai multor conturi simultan. Aşa că în fereastra din stânga puteţi face click dreapta -> New filter şi apoi click dreapta->Properties pentru a-l defini. Dacă vreţi să găsiţi un mesaj puteţi alege Search din panoul de mail sau Quick Find din folderul în care vă aflaţi. Singura diferenţă e că Search e permanent: odată ce aţi făcut o căutare ea se salvează şi updatează până când o ştergeţi.

Putem să punem şi etichete (labels) pe mesaje, ceea ce ne permite să le vedem într-un folder separat (ca şi Gmail, Opera nu mută/copiază mailuri ci doar le arată în mai multe locuri). Şi avem şi folder de mesaje cu ataşamente. Şi, favoritul meu, folderul de mailing list, care recunoaşte mailurile de pe grupurile de discuţii şi le sortează în funcţie de grup. Dacă adăugăm că feedurile apar şi ele ca folder în mail şi că avem un folder automat de unread ajungem la o descriere destul de completă.

Desigur că e destul de greu să urmăreşti atâtea subfoldere. Dar vestea buna e că nu ne obligă nimeni. Dacă dorim, putem sa nu ne uităm niciodată dincolo de folderele importate din Gmail. Dar dacă vrem să căutăm mai mult, putem fi destul de siguri că Opera ne oferă exact ceea ce ne dorim.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 3,67 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. gxg spune:

  N-am fost niciodată un fan al Opera, şi cu atât mai puţin al clientului mail.
  Ce m-a deranjat cel mai mult atunci când l-am încercat (pentru maxim câteva ore) a fost că nu există posibilitatea importului de contacte din alte aplicaţii, sau fişiere CSV măcar. Se aşteaptă să introducem câteva sute de contacte manual doar de dragul Opera?
  Dacă mă înşel, vă rog să mă corectaţi…

 2. andrei tiut spune:

  Nu va inselati. Urmeaza in al doilea articol sa mentionez un utilitar care face asta, dar raspunsul scurt este, nu, Opera nu importa contacte.

  Andrei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *