Schimbarea adresei MAC


Fiecare placă de reţea are o adresă unică, adresa MAC. Nu are nimic de-a face cu Apple. MAC vine de la Media Access Control. Pentru majoritatea dintre noi este o informaţie inutilă, cu care nu prea avem de ce să interacţionăm. Singurele cazuri când adresa MAC ne interesează este când ea aduce nişte limitări. Cel mai evident exemplu ni-l oferă firmele ce dau internet (ISP) limitând accesul per MAC. În acest caz, dacă vrei să conectezi la internet un alt calculator nu va merge având o altă adresă de MAC. Dincolo de metodele “externe” (gen resetare şi sincronizare modemului, care uneori merge, alteori nu), poate cel mai simplu este să schimbi adresa de MAC a noului calculator.

image

Pentru a schimba adresa de MAC ai două variante. Cel mai adesea chiar placa de reţea va permite indicarea unei noi adrese. Mergeţi la setările plăcii de reţea (click dreapta pe conexiunea cu pricina, Properties, Configure) şi în tabul Advanced indicaţi noul MAC la Locally Administered Address. Nu toate plăcile suportă aşa ceva şi atunci trebuie apelat evident la programe specializate. Majoritatea sunt comerciale şi cred că destul de greu dai peste unul gratuit şi bun. De aceea pun aici un link către Mac MakeUp, un program micuţ, ce nu trebuie instalat, şi care îşi face cu succes datoria chiar şi sub Windows 7 (chiar dacă din 2006 nu a mai fost dezvoltat). Schimbarea se face rapid şi nu este nevoie de repornirea calculatorului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Silviu spune:

  Din experienţă am văzut că atunci când sunt instalate driverele care vin cu placa de reţea atunci este activă şi opţiunea de a schimba MAC-ul direct din proprietăţile plăcii.

 2. radu.capan spune:

  Se poate, Silviu. Eu am avut nevoie de program cand am pus Windows 7 unde nu m-a lasat sa schimb MAC-ul in mod traditional (desi pe acelasi calculator, in Vista, se poate – probabil motivul e cel spus de tine, in 7 nu am avut driver oficial).
  Iar Oana schimba zilnic MAC-ul intre serviciu si casa. Cu acest program e mai rapid decat sa navighezi prin Control Panel si alte 4-5 clickuri pana la adresa de MAC. Cam acestea au fost motivele pentru care am expus programul.

 3. Darius spune:

  Si eu aveam nevoie de un asemenea programel. Din comoditate, si pentru ca nu era urgenta majora, nu am cautat. Dar ma bucur ca l-ai semnalat aici.

  Merci.

 4. ovidiu spune:

  Salut,
  Eu am setat rooter-ul sa dea acces la retea doar pe baza de mac si de asemenea am deblocat decat 3 ip-uri pe care sa se poate conecta. Problema a aparut cand mi-am luat un nou laptop, un hp, si atunci cand i-am schimbat mac-ul ca sa ma pot conecta la retea am obervat ca desi in fereastra Locally Administered Address apare adresa noua, aceasta nu se schimba (in Network connection details) prin urmare nu ma puteam conecta la retea. Aveam si programelul MAC MakeUp si la fel. Vede adresa schimbata insa insa in in Network connection details apare tot cea veche si nu ma pot conecta la rooter. Ai idee ce se poate face?

 5. Marius spune:

  Link-ul nu mai este valabil… 🙁 Il poti reactiva, te rog?!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *