Adrese web mai pe scurt


Schimbăm între noi adesea adresele unor pagini web. Şi pentru că uneori sunt kilometrice, apelăm la servicii de scurtare. Poate cel mai faimos exemplu este serviciul TinyURL, dar plaja este mai largă. Acum însă doresc să semnalez nişte servicii mai specializate, mai deosebite. Să zicem că dorim să indicăm cuiva pe harta Google o localitate. Putem apela la url-ul lung şi urât stabilit de Google Maps. De exemplu pentru Timişoara am avea (ţineţi-vă bine!):

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=ro&geocode=&q=timisoara&sll=37.0625,-95.677068&sspn=36.368578,56.601563&ie=UTF8&ll=45.74836,21.225586&spn=2.004695,3.537598&z=8&iwloc=addr

Sau mai simplu ar fi să îi dăm ca email http://mapof.it/timisoara – e mai scurt, e foarte scurt, dar şi intuibil! Faceţi deci cunoştinţă cu serviciul MapOf.it. Nu este un sit italian ci doar profită de jocul creat de expresia map of it (ceva de genul: fă hartă din, sau pune pe hartă asta). Este foarte simplu de folosit: după adresa sitului indici localitatea (sau ţara, sau altceva, chiar obiectiv):

http://mapof.it/turkey

http://mapof.it/tour+eiffel

http://mapof.it/brasov

Şi se mai poate ceva! Indica un traseu. Pur şi simplu mai adăugaţi (separând cu /) un alt punct (a! puneţi plus dacă sunt mai multe cuvinte, în loc de spaţiu, gen cluj+napoca). De exemplu dacă trimitem cuiva adresa http://mapof.it/timisoara/bucuresti ceea ce va vedea la încărcarea paginii este:

image

Hai că a fost rapid, nu? Cu MapOf.it puteţi fi foarte la obiect dacă folosiţi frecvent hărţile Google în discuţiile cu alţii. Dar poate nu folosiţi prea des hărţile, ci căutarea Google. Există ceva similar: Gog.is. Încercaţi căutările:

http://gog.is/albert+einstein

http://gog.is/catholica,network

Din nou este vorba de o redirectare spre un url puţin mai lung (de remarcat că în cazul ambelor servicii url-ul scurt nu ascunde informaţia). Iar la final, câteva cuvinte despre un alt tip de serviciu: cele care reunesc într-un link mai multe linkuri. Ca şi celelalte servicii prezentate mai sus, e util când ai un spaţiu mic (ex: Twitter, status la IM, alte locuri) unde adresa/adresele originale ar ocupa prea mult spaţiu. Dacă vreţi să vedeţi patru dintre siturile de care mă ocup eu, vi le pot indica cu o singură adresă: http://Shrink2One.com/0131. Dând click veţi vedea o pagină web (cam urâtă) în care apar “expandate” cele patru adrese (plus capturi ale siturilor). Nu sunteţi automat conduşi la acele situri, deci nu există pericolul să se deschidă o grămadă de pagini, poate unele virusate. Există multe servicii de acest gen. Shrink2One este doar un exemplu (are şi o extensie Firefox pentru cei care folosesc des serviciul). Ar mai fi de exemplu LinkBun.ch sau 1Link.in – dar ambele nu funcţionau când am scris eu acest material. După cum vedeţi, peste tot jocuri de cuvinte, apelând chiar şi la domenii de ţări.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Si un serviciu romanesc scurteaza adrese web: http://sp2.ro/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *