YouTube: HQ şi… Vaticanul


Astăzi am sesizat uitându-mă la un clip că, după 1-2 secunde, a apărut un mic dreptunghi negru cu HQ pe el. Hopa! M-am uitat în meniul apelabil de la săgeata din dreapta-jos şi am văzut opţiunea HQ (high quality). Fie mi-a scăpat mie (deşi urmăresc netul cu atenţie), fie YouTube face experimente pentru ca şi varianta embed să se bucure de calitate înaltă unde există. Gata cu codurile speciale pentru a insera clipurile la calitate maximă: ca în cazul altor servicii video, “spectatorul” va putea alege dacă să vadă la calitate normală sau la calitate înaltă (ce va cere conexiune mai bună).

image

Teoretic ar trebui să vedeţi ceea ce am descris mai jos, la clipul următor (şi probabil la orice clip cu HQ). E o completare bine venită, dar care nu cred că şterge gustul amar lăsat de tăierea sonorului atâtor clipuri.

Tot dinspre YouTube mai vine astăzi o veste (se poate să o fi auzit din presă de mai multe zile): Vaticanul şi-a deschis canal pe YouTube. Oricât spun unii că Papa şi-a deschis, el are alte priorităţi decât să facă publicitate la YouTube 😉 . După cum probabil ştiţi, vă aflaţi acum pe un sit catolic (dacă nu ştiţi, citiţi ce scrie în stânga-sus), iar cel care scrie acum e catolic. Cu toate acestea salut “noutatea” cu dezamăgire. Cine a fost cu ideea nu ştiu, dar – acum cel puţin – clipurile sunt cu Embedding disabled by request. Doar la canalele oficiale ale unor case muzicale am mai văzut aşa ceva. Totală neinspiraţie pentru cei care au decis aşa ceva. Sper sincer că decizia va fi inversată şi că astfel respectivele clipuri vor putea ajunge la mai mulţi, prin punerea în pagini proprii. Pe de altă parte, ca în cazul Casei Albe americane, mă întreb de ce nu se folosesc soluţii proprii (pe servere proprii)? Personal aş fi sărit ştirea, dar unii s-ar fi mirat cum chiar un sit catolic nu scrie despre aşa ceva (hai să mai zic o problemă: acceptarea comentariilor).

image 

PS: Mâine vom avea un adevărat material catolic aici pe CNet.ro, semnat de un guest blogger special. Chiar Papa. Nu vă miraţi: an de an la 24 ianuarie publicăm mesajele pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale. Vedeţi categoria Magisteriu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *