Câteva resurse utile legate de PHP


În cele ce urmează voi “deversa” câteva semne de carte mai recente legate de PHP. Şi am să încep cu un articol de săptămâna aceasta de pe SmashingMagazine: 50 Extremely Useful PHP Tools. Începători şi avansaţi vor găsi aproape sigur ceva util în această listă. Ca de obicei voi aminti categoriile în care sunt grupate resursele: Debugging Tools, Testing and Optimization Tools, Documentation Tools, Security Tools, Image Manipulation and Graphs, PHP Code Beautifier, Version-Control Systems, Useful Extensions, Utilities and Classes, PHP Online Tools and Resources, In-Browser Tools (Firefox Add-Ons), Frameworks for PHP, PHP IDEs and Editors, Sources and Resources. Uau… şi numai dacă aţi citit aceste categorii v-aţi făcut o idee despre ce resurse variate sunt reunite.

image

Personal am început cu PHP (acum vreo 10 ani, rulându-l în RedHat), după care am trecut pe ASP pe care l-am folosit ani în şir (şi mai folosesc). Acum încerc să las ASP în urmă şi tot ce mai fac să fie în PHP. Desigur, cu soluţii ca WordPress programarea în PHP mai rămâne eventual pentru pluginuri, în rest totul e primit de-a gata. În concluzie nu sunt un mare as în PHP şi astfel multe lucruri au fost pentru mine noi în articolul amintit. Câteva exemple: Securimage pentru generare de captcha-uri (imagini de verificare umană), PHP/SWF Charts pentru grafice web (am vizitat galeria demonstrativă şi graficele flash arată chiar bine!), SimplePie pentru RSS-uri (aici de fapt nimic nou pentru mine, am folosit frecvent), PHPEclipse ca editor (aţi lucrat cu el? eu mă descurc pentru moment cu Notepad++)…

Să trecem acum la un alt articol, publicat de vreo zece zile: 19 Promising PHP Template Engines. Din nou îmi admit/declar limitele: nu am lucrat cu aşa ceva până acum. Văd că şi numele diferă: unii vorbesc de template-uri alţii de framework-uri. Sunt sigur că ideea trebuie să se apropie de exemplu de framework-urile JavaScript (gen jQuery, MooTools), având deci aceeaşi misiune: de a uşura lucrul – în cazul acesta – cu PHP. Dintre cele 19 am citit puţin despre Smarty şi m-a incitat. Autorii insistă că mai mult decât un template engine, Smarty este un template/presentation framework. Argumentele şi exemplele mi s-au părut interesante aşa că la un moment dat sper să am mai mult timp pentru a-l testa.

image

Ceva mai vechi, de vreo trei săptămâni, este un alt articol pe care îl consider util în special pentru începători: 25 Resources to Get You Started with PHP from Scratch. Acest articol porneşte de la what the heck is PHP? mergând până la folosirea PHP împreună cu MySQL sau folosirea de framework-uri PHP.

La final un articol foarte practic şi concret: PHP for Beginners: Building Your First Simple CMS. De pe CSS-Tricks.com nu te-ai aştepta la un articol despre PHP, dar iată că este. Pe scurt articolul caută să demonstreze (puteţi descărca fişierele pentru a face teste locale sau studia mai pe îndelete) cum se poate face un CMS simplu (CMS – Content Management System). De fapt e vorba de un sistem foarte-foarte simplu, ce publică într-o bază de date şi apoi afişează ce s-a publicat. Sunt explicate nişte lucruri de bază, fapt pe care începătorii îl vor aprecia.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *