CintaNotes: notiţe text de oriunde


Am folosit multă vreme suplimentul Scrapbook pentru a-mi salva pagini web, în Firefox, şi a le regăsi mai târziu, chiar fără conexiune la internet. O altă soluţie, mult mai complexă este EverNote. Dar dacă dorim ceva foarte simplu? V-aş recomanda atunci CintaNotes – un program micuţ (nici jumătate de MB) în care putem aduna cu uşurinţă diferite notiţe scurte: propriile noastre idei pentru ziua care a început, un citat frumos găsit pe vreun sit, informaţiile de contact la muzeul pe care dorim să îl vizităm, o bucată dintr-un articol, mersul trenurilor spre destinaţia unde dorim să mergem… Dar aceste notiţe nu trebuie să fie neapărat de pe web, ci din orice program în care putem marca un text!

p1

Crearea unei notiţe este simplă: marcăm textul şi apăsăm CTRL+F12 (puteţi alege dumneavoastră o altă combinaţie dacă doriţi). Astfel textul apare imediat într-o nouă notiţă din CintaNotes. Notiţele sunt inserate unele după altele (într-o rolă infinită gen EverNote), dar putem ajunge la ele şi altfel decât cu săgeată în jos: page-down sau cu bara de defilare din lateral, mai ales dacă sunt multe. Avem sub meniu, marcată cu o lupă, o fereastră de căutare, la care putem seta în ce să caute: în text şi/sau titlu, în data şi ora la care a fost luată notiţa, în link-ul sitului de unde am luat-o sau în tag-urile adăugate de noi. În momentul în care tastăm ceva în fereastra de căutare, mai jos sunt afişate doar notiţele care respectă criteriul dorit de noi. Astfel, chiar cu o sută de notiţe nu e greu să o găseşti pe cea dorită!

p1  p1

Dacă dorim să scriem noi o notiţă direct în program, mergem în meniul de sus la Edit/Add, sau apăsăm mai simplu tasta Insert, şi ni se deschide o fereastră nouă. Tot într-o fereastră nouă ni se deschid şi notiţele pe care dorim să le edităm – dacă alegem Edit/Edit din meniu, sau dăm Enter pe notiţa respectivă. De aici putem adăuga şi tag-urile. Tot din această fereastră putem copia parţial sau integral notiţa dacă dorim să o folosim în altă parte. Textul ei integral îl putem copia şi din meniu: Edit/Copy sau cu CTRL+C. În fine, putem exporta toate notiţele într-un fişier TXT sau XML, de la opţiunea File/Export.

Nu sunt o tonă de facilităţi dar cele existente vor mulţumi pe utilizatorii fără pretenţii speciale. În plus programul are şi o versiune portabilă. Dacă sunteţi elev/student, îl puteţi purta pe stick şi, la orice calculator aţi fi, oriunde, notiţele pe care le veţi face vor fi salvate pe stick, astfel că le veţi regăsi când veţi ajunge înapoi la calculatorul Dvs.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Raimi spune:

    Obisnuiesc sa-mi salvez de pe net link-uri sau diverse articole ori bucati de text. Varianta clasica la care apelam e Notepadul, dar ajung la un moment dat sa am prea multe notepaduri. Multumim de articol. Am descarcat versiunea portabila, poate ma voi obinui cu CintaNotes.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *