Diacritice româneşti în XP (Word 2003)


Important: Radu mi-a atras atenţia că noile mele diacritice sunt ilizibile pe unele PC-uri. Dacă mergeţi în Control Panel -> Regional and Language Options -> Advanced -> Language for non-unicode programs: Romanian, nu cred să aveţi probleme. Dar dacă vreţi să fiţi înţeleşi de toată lumea, aplicaţi ce scrie mai jos cu… prudenţă.

Mi-am instalat OpenOffice Writer, cu singurul scop de a avea un corector grammatical în română. Din nefericire textele mele sunt scrise folosind Şş şi Ţţ, caractere nerecunoscute de dicţionar. (Vezi aici explicaţiile date de Radu). Ultimele două nici măcar nu sunt cu sedilă sub literă… pur şi simplu nu sunt agreate. Sincer, mi se pare un purism selectiv să am dicţionare care acceptă “sînt” dar nu acceptă caractere cu sedilă. Pe de altă parte, cine munceşte, decide.

Aşa că întâi am identificat în Microsoft Word 2008 caracterele “corecte”. Acestea sunt:

0218 = Ș (spre deosebire de Ş)

0219 = ș (spre deosebire de ş)

021a = Ț (spre deosebire de Ţ)

021b = ț (spre deosebire de ţ)

Este suficient să tastaţi codurile şi să apăsaţi Alt+X ca să vedeţi dacă apar şi în versiunea dumneavoastră de Word.

Pe urmă am creat un mod de a le scrie. Nu am folosit niciodată tastatură românească ci întotdeauna shortcut-uri din Word. Mergeţi pe Insert -> Symbol

image

…apoi în (normal text) alegeţi character code, scrieţi cele 4 coduri şi, pe rând, alegeţi un shortcut. Va trebui să faceţi la fel pentru âîă, dar aici nu aveţi probleme de incompatibilitate. Eu folosesc Ctrl+literă pentru diacriticul mic şi Alt+literă pentru cel mare. Pentru â, alegeţi dumneavoastră.

Acum pot deja să scriu o română pe placul puriştilor 😉 . Ce fac însă cu textele vechi? Pentru ele am creat macrocomanda de mai jos. Alegeţi Tools -> Macro -> Create şi daţi paste la text. Pentru o buna utilizare e de dorit să vă creaţi un buton pe bara de sus (click dreapta pe bară –> Customize – > Commands -> Macros –> şi apoi trageţi macroul ales unde doriţi).

Desigur, macromanda funcţionează pentru caracterele mele “greşite” (e posibil să nici nu le puteţi vizualiza pe sit). Pentru ale dumneavoastră va trebui să le daţi copy/paste în cod înainte de a-l folosi.

Sub Macro1()

' Macro created 27.01.2009 by Andrei Tiut
'

  With Selection.Find
    .Text = "ş"
    .Replacement.Text = ChrW(537)
    .Forward = True
    .Wrap = wdFindAsk
    .Format = False
    .MatchCase = True
    .MatchWholeWord = False
    .MatchWildcards = False
    .MatchSoundsLike = False
    .MatchAllWordForms = False
  End With
    Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
    With Selection.Find
    .Text = "ţ"
    .Replacement.Text = ChrW(539)
    .Forward = True
    .Wrap = wdFindAsk
    .Format = False
    .MatchCase = True
    .MatchWholeWord = False
    .MatchWildcards = False
    .MatchSoundsLike = False
    .MatchAllWordForms = False
  End With
  Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll

 With Selection.Find
    .Text = "Ş"
    .Replacement.Text = ChrW(536)
    .Forward = True
    .Wrap = wdFindAsk
    .Format = False
    .MatchCase = True
    .MatchWholeWord = False
    .MatchWildcards = False
    .MatchSoundsLike = False
    .MatchAllWordForms = False
  End With
    Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
  With Selection.Find
    .Text = "Ţ"
    .Replacement.Text = ChrW(538)
    .Forward = True
    .Wrap = wdFindAsk
    .Format = False
    .MatchCase = True
    .MatchWholeWord = False
    .MatchWildcards = False
    .MatchSoundsLike = False
    .MatchAllWordForms = False
  End With
    Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
    
End Sub

Macroul mi-a “subţiat” nişte caractere îngroşate dar în rest s-a comportat impecabil (inclusiv ca viteză).

Desigur, dacă vreţi să treceţi cu totul pe OpenOffice, găsiţi aplicaţiile de care aveţi nevoie disponibile pentru instalare. Dar dacă vreţi doar un Word (şi un XP) cu diacritice de care să fiţi sigur, folosiţi soluţia de mai sus.

Andrei Tiut

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (11 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

28 comentarii

 1. Cristian Diaconu spune:

  Setarea pe care o recomanzi („Language for non-unicode programs”) nu are nici o legătură cu diacriticele din textele scrise de utilizatorul calculatorului, ci doar cu diacriticele din interfeţele programelor traduse în română. Pentru a se vedea diacriticele româneşti din meniurile acestor programe trebuie făcută setarea amintită mai sus.

  Treaba cu dicţionarele din OpenOffice care nu acceptă diacriticele cu sedilă nu e în regulă, însă asta a fost decizia luată de cei implicaţi. Cine nu e de acord cu ea poate protesta pe lista dedicată (cea cu Dev):

  http://ro.openoffice.org/about-mailinglist.html

  P.S.
  Forma „Sînt” este singura corectă în română şi nu e o dovadă de „purism”, ci de spirit practic, acest cuvînt fiind mult mai uşor de pronunţat decît „sunt”, un cuvînt care nu are nimic de-a face cu limba română, fiind băgat în secolul 19 din considerente politico-patriotarde. Faptul că OpenOffice oferă dicţionare care o conţin dovedeşte că aceia care fac dicţionarele se pricep la limbă şi nu acceptă deciziile aberante luate de nişte academicieni care nu sînt specialişti în lingvistică, dar sînt specialişti în manipulări politicianiste, menite să ascundă colaborarea lor cu guvernarea de dinainte de 1989 (atît Nicolae Ceauşescu cît şi Elena Ceauşescu au fost membri ai Academiei Române şi asta spune tot despre acedemicienii din 1993, schimbători de păr, dar nu şi de nărav).

  Cine vrea să afle mai multe despre ortografia modernă (cu Î/Sînt) poate citi:

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=454379

  http://groups.google.ro/group/diacritice/t/3ccb9fd307381f4c

 2. radu.capan spune:

  Metoda cu macroul din MS Word este excelenta si o folosesc si eu pentru „convertiri” intre cele doua tipuri de diacritice. Personal folosesc modul „vechi” (vizibil pe majoritatea calculatoarelor) dar mai primesc cate un fisier de la prieteni cu diacriticile „noi” (eu mi-am migrat pe XP fonturile specifice Vista, gen Cambria, si asa le pot vedea, dar tot prefer sa le „transform” pentru ca spelling-ul din MS Office sa functioneze). Practic codul oferit de tine se poate folosi pentru „transformari” in ambele sensuri, schimband doar „sursa” cu „destinatia”.

 3. În loc să te chinui să scrii linii de cod poți folosi ceva mult mai ușor ce funcționează în orice program. Click aici după care alegi layout-ul implicit ca fiind Romanian (Programmers). Mi se pare că te complici degeaba.

 4. teompa.ro spune:

  OpenOffice 3.0.0., varianta in romana, are corector care functioneaza perfect si in limba noastra (chiar si diacritice); il recomand cu caldura; m-a ajutat mult optiunea de a exporta un document word in pdf, ceea ce nu are office-ul de la microsoft.

 5. radu.capan spune:

  Nu neg ca OpenOffice e bun si frumos. As vrea doar sa „apar” Microsoft Office. In MS Office 2007, cu un mic artificiu (click aici) se poate. Apoi de fapt din ORICE program se poate salva in format PDF daca se poate tipari, folosind CutePDF (il folosesc de ani de zile). Asta doar ca o mica observatie.

 6. teompa.ro spune:

  O problema la Microsof Office 2007 pe care n-am rezolvat-o este legata de corector: ş si ţ. Am cuvantul „asadar” si vreau sa-l fac „aşadar”. Cuvantul scris gresit e subliniat, dau click dreapta pe el, apare la sugestii „aşadar”, il bifez dar imi apare „a[patratel]adar”; asadar, in loc de ş imi apare un patratel; varianta click dreapta pe cuvant, click stanga autocorectie si apoi click stanga „aşadar”, functioneaza, de data aceasta corect, dar ia timp mai mult si mai bine scriu litera din taste; mentionez ca fontul este normal, Times New Roman sau Arial, nu o raritate sa mi-l recunoasca programul ca un patratel.

 7. Cristian Diaconu spune:

  Asta cu MSOffice 2007 e de la alegerea celor de la MS a oferi doar o variantă de corector (cu Ş/Ţ-virgulă), pentru a determina utilizatorii români să cumpere Vista (care afişează perfect aceste diacritice). Windows XP nu poate afişa Ş/Ţ-virgulă decît dacă se instalează o actualizare de fonturi de la MS (şi aceea e valabilă doar pentru 3 fonturi foarte folosite – Arial, Verdana, MS Sans Serif).

  Descarcă şi instalează peticul (patch) de mai jos (e o legătură scurtată care duce la situl Microsoft). Nu o să mai apară pătrăţele după aceea în loc de Ş/Ţ-virgulă.

  http://tinyurl.com/diacritice-corecte

 8. teompa.ro spune:

  Am facut intocmai si nu mai apar „pătrăţele”; mersi mult; singur mi-era imposibil sa descopar asta.

 9. andrei tiut spune:

  Multumesc de comentarii.

  @ Cristian: probabil ca ai dreptate cu setarile. Eu incercam sa imi explic cumva de ce eu vad diacritice cu virgula (Times New Roman), desi mi s-a explicat ca e imposibil pe XP.

  @Radu: da intre timp am facut si macrocomanda inversa. Doar ca incerc s aflu daca nu exista mai mult de 2 variante (virgula si sedila). Dupa ce ma lamuresc pot sa o fac publica.

  @ Emil: nu am scris 5 randuri consecutive de cod in viata mea 🙂 . Macroul e inregistrat si doar editat putin. Nu am putut urmari linkul, poti sa il dai te rog in clar?

 10. radu.capan spune:

  @ Andrei: da click unde scrie „click aici” in comentariul lui Emil.

 11. Cristian Diaconu spune:

  Pe XP se pot vedea perfect diacriticele cu virgulă şi se poate şi scrie cu ele. Trebuie făcut aşa:

  1) Se instalează actualizarea de fonturi de la MS:

  http://tinyurl.com/diacritice-corecte

  2) Se instalează maparea de tastatură (numită „driver de tastatură”) a lui Secărică:

  http://secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html

  3) Se reporneşte calculatorul

  4) Se instalează mapările (aranjamentele) de tastatură româneşti:

  Start>Control Panel>Regional and Language Options>clic pe tabul Languages>clic pe butonul Details>

  Clic pe butonul Add>Alegi Romanian din meniul derulant Input Languages>Bifează Keyboard layout/IME şi alege din meniul derulant maparea Romanian (Standard, cu sedile)>clic pe OK

  ####################

  Start>Control Panel>Regional and Language Options>clic pe tabul Languages>clic pe butonul Details>

  Clic pe butonul Add>Alegi Romanian din meniul derulant Input Languages>Bifează Keyboard layout/IME şi alege din meniul derulant maparea Romanian (Standard)>clic pe OK

  5) Se alege aranjamentul dorit (cu virgulă sau cu sedilă) de la iconiţa ce simbolizează o tastatură, afişată cînd se trece pe română limba cu care se scrie (e un mic buton lîngă ceas care dacă e apăsat comută între RO şi EN). Se va putea scrie cu Ş/Ţ-virgulă dacă se alege maparea „Romanian (Standard)” şi se va putea scrie cu Ş/Ţ-sedilă dacă se alege maparea „Romanian (Standard, cu sedile)”. Scrisul cu Ş/Ţ-virgulă e posibil doar dacă se foloseşte unul din fonturile actualizate de peticul de la MS.

 12. andreiopt spune:

  Autorul articolului are dreptate, iar următoarea afirmaţie este greşită: „Setarea pe care o recomanzi (”Language for non-unicode programs”) nu are nici o legătură cu diacriticele din textele scrise de utilizatorul calculatorului, ci doar cu diacriticele din interfeţele programelor traduse în română”. Dacă nu modificaţi „Language for non-unicode programs” nu veţi putea insera ş (varianta cu sedilă) în macro.

 13. Cristian Diaconu spune:

  Nu, n-are dreptate, pentru că a zis că setarea respectivă face să se vadă diacriticele cu virgulă, ceea ce nu e adevărat. Pentru acestea trebuie musai instalată actualizarea de fonturi de la MS.

  Setarea „Language for non-unicode programs” nu are de-a face cu textele introduse de utilizatori în programe, ci doar cu meniurile şi casetele de dialog din ele. Asta e spus clar pe situl MS:

  http://www.microsoft.com/globaldev/handson/user/xpintlsupp.mspx#EVE

  *****************
  Changing Language for non-Unicode Programs

  Also known as „System Locale” in Windows 2000. This setting enables programs that do not support Unicode to display MENUS and DIALOG BOXES in their native language by installing the necessary code pages and fonts. However, programs designed for other languages may not display text correctly.
  *****************

 14. andrei tiut spune:

  „Setarea “Language for non-unicode programs” nu are de-a face cu textele introduse de utilizatori în programe, ci doar cu meniurile şi casetele de dialog din ele”

  Gresit. Nu stiu daca intr-adevar influenteaza caracterul commabelow, recunosc ca speculam putin. Dar garantez ca iti permite sa citesti in Notepad fisiere non-unicode (central-european, cred). Iar daca Ms zice altceva… se inseala.

 15. Cristian Diaconu spune:

  Andrei Tiut, pune-te la punct cu chestiunile legate de codări şi de setările referitoare la ele. Şi nu mai susţine că Microsoft se înşeală asupra unei setări pe care au creat-o programatorii săi.

  Unicode este cea mai exhaustivă (completă) codare. Ea permite afişarea caracterelor din toate limbile Pămîntului (engleză, română, chineză, thailandeză, etc.) în aceeaşi pagină. E deci o codare globală, care printre altele permite scrierea cu Ş/Ţ-virgulă în cazul românei (dar permite bineînţeles şi scrierea cu Ş/Ţ-sedilă).

  Pînă la apariţia Unicode erau în vigoare nişte codări specifice pe regiuni. De exemplu Windows-1252 permitea scrierea în limbile vest-europene (franceză, germană, engleză, spaniolă, suedeză, etc.), iar Windows-1250 scrierea în limbile est-europene (printre care şi româna, dar cu Ş/Ţ-sedilă).

  Toate programele Windows din XP şi Vista sînt compatibile Unicode. Deci Windows Explorer, Notepad, Paint, Windows Media Player, etc. sînt compatibile Unicode, deci permit scrierea cu Ş/Ţ-virgulă.

  Cine instalează Windows Vista în engleză şi nu face nici o modificare la setările referitoare la ţară, dar instalează tastatura (keyboard layout) pentru română va putea să scrie cu Ş/Ţ-virgulă în Notepad fără să umble la setarea „Language for non-Unicode programs”. Dar dacă această persoană instalează apoi în Vista programele Free Download Manager, Free Commander, Notepad++, EditPad Lite, Foxit Reader şi le trece pe interfaţa în limba română va observa că în meniuri (Fişier, Editează, Vezi, etc.) apar caractere ciudate în loc de diacriticele româneşti. Asta pentru că programele în cauză nu suportă Unicode la nivel de interfaţă (deci meniurile nu suportă Unicode). Dacă apoi se setează opţiunea „Language for non-Unicode programs” în Control Panel pe Romanian, meniurile programelor de mai sus se vor vedea bine (apar diacriticele româneşti).

  Există şi programe compatibile Unicode la nivel de interfaţă la care setarea „Language for non-Unicode programs” nu are nici un efect, pentru că diacriticele româneşti din meniurile lor (chiar şi Ş/Ţ-virgulă) se văd bine oricum. Dintre aceste programe se pot aminti: KMPlayer, AIMP, BitComet, Maxthon, Firefox, Opera, FileZilla, uTorrent, CDBurnerXP, Paint.NET, ImgBurn, etc.

  Aceleaşi lucruri sînt valabile şi pentru Windows XP dacă se instalează actualizarea de fonturi de la MS (EUupdate) care permite scrierea cu Ş/Ţ-virgulă.

  În concluzie, Notepad şi orice alt program de la MS nu are probleme cu diacriticele româneşti de orice fel ar fi ele. Bineînţeles trebuie ales fontul corect. Există fonturi care nu conţin Ş/Ţ-virgulă, de ex. Courier. Trebuie ales un font care le conţine, de ex. Arial, Verdana, MS Sans Serif, Consolas, etc.

 16. andrei tiut spune:

  Multumesc pentru explicatia docta si, presupun, corecta, despre unicode.

  Eu vorbeam insa de probleme cu non-unicode files. Am vazut cu ochii mei fisiere pe care aplicatiile nu le recunosteau codarea si le redau gresit. Si am rezolvat problema folosind acea setare despre care dvs ziceti ca nu rezolva nimic. 🙂

  oricum, acesta e ultimul mesaj; discutia aluneca in zone in care nu tin sa ajung

 17. Cristian Diaconu spune:

  Problema unei aplicaţii care nu recunoaşte o codare nu se rezolvă cu setarea aia, asta e clar. Se rezolvă schimbînd codarea implicită (sau pentru un anume tip de fişier => txt, html, xml, etc.) dinăuntrul aplicaţiei respective.

  De exemplu la editoarele de text de mai jos se poate schimba codarea documentelor astfel:

  EditPad Lite
  Opţiuni>Configurează tipurile de Fişiere>Codare

  Notepad++
  Setări>Preferinţe>Document Nou>Codare

  AkelPad
  Opţiuni>Setări>Codpagină implicită (codepage)

 18. omidutza spune:

  La Word 2003 cum sa fac sa pot scrie cu diacritice ca tastatura mea, nu e romaneasca. Va rog sa ma ajutati k nu prea ma pricep la asa ceva. Multumesc frumos.

 19. Cristian Diaconu spune:

  Scrisul cu diacritice nu are legătură cu programul folosit într-un anumit moment. Scrisul e acelaşi indiferent dacă scriem în Word, Notepad sau publicăm un comentariu pe un blog folosind Internet Explorer (ori Firefox, Opera, etc.).

  În primul rînd trebuie instalat un aranjament de tastatură care să permită scrisul cu diacritice. Acesta e un program care face în aşa fel încît anumite taste să scrie de-acum încolo ĂÂÎŞŢ.

  Pentru Windows XP:

  – Se descarcă aranjamentul de tastatură din pagina de mai jos (acolo e numit „driver”) :

  http://www.secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html

  – Se instalează aranjamentul de tastatură descărcat urmînd instrucţiunile din aceeaşi pagină.

  Pentru Windows Vista:

  – Se descarcă şi se instalează aranjamentul de tastatură numit Romanian (Standard, cu sedile) din pagina următoare (trebuie derulată pagina în jos) :

  http://www.secarica.ro/html/info_winvista.html

 20. rodica spune:

  Va rog daca imi puteti spune cum sa imi „refac” lucrarea de licenta, in sensul sa o corectez cu diacritice. Ms.

 21. VorbitorDeRomana spune:

  Salut tuturor,

  îmi place mult acest ”thread” despre diacritice.
  Știe cineva pe unde am putea găsi mai multe fonturi cu noua codare, cu virgule sub T și S?

  Înțeleg că acum sunt foarte puține familii de fonturi care conțin aceste litere…

  Mulțam

 22. anonim spune:

  Cum fac să corectez toată lucrarea de licenţă cu Autocorrect?

 23. radu.capan spune:

  Va recomand sa folositi Autocorect, nu Autocorrect, de pe Softset.ro. Face minuni si pentru licente. 😉

 24. crina spune:

  Va rog sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa fac in cazul in care in loc de diacriticele pe care le aveam au aparut altele ciudate care parca se suprapun. Multumesc pt ajutor

 25. Alexx spune:

  Ca să scrii cu diacritice, cel mai simplu este să intrii aici:
  http://www.diacritice.ro
  Acolo este un filmuleţ care îţi arată ce ai de făcut.
  Este super metoda.

  Baftă!!!

 26. Tilvan Mihai spune:

  Metoda simpla :)) Save as: Rich Text Document.

 27. Andrei spune:

  @ Tilvan Mihai

  Daca il salvezi ca .rtf ai putea obtine eventual un document mai „stabil” (desi in Office 2010 nu sunt sigur) dar nu vad cum ajuta sa scrii anumite litere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *