XMind: ideile puse în scris


Există o categorie de programe dedicate transpunerii unor idei în scris. Doar că folosind calculatorul acest “în scris” se referă desigur la o formă electronică, vizuală, cunoscută cel mai adesea sub numele de diagramă. XMind este un astfel de program, open source, disponibil pentru Windows, Mac şi Linux deopotrivă. Dacă doriţi să evitaţi o instalare, vedeţi versiunea portabilă (link direct, vreo 60MB, ca să scăpaţi de înregistrare – nu uitaţi de folderul Commons). Programul are şi o versiune comercială, care evident vine cu unele facilităţi suplimentare, dar versiunea gratuită va fi suficientă celor mai mulţi.

img

Concret la ce poate folosi acest program? Situaţiile sunt multe. O firmă poate dori să îşi prezinte vizual ierarhia, de la director la portar; sau un angajat să prezinte strategia în timp pentru un anume proiect ori chiar un proiect. Un webmaster îşi poate structura ideile înainte de a realiza un sit separând părţile lui şi descriindu-le funcţionalitatea. Aveţi de rezolvat ceva şi sunteţi tipul vizual? Puteţi diviza pregătirea unei excursii, de exemplu, în sarcini mai mici. Şi exemplele pot continua. La modul generic programul ajută la expunerea vizuală a unor idei care ar putea comunica mai puţin puse în plain text (vedeţi şi exemplul de mai jos).

Programul este simplu de folosit. Nu l-am folosit ore în şir, dar după câteva minute adăugam cu uşurinţă noi “noduri” (folosiţi Enter şi Tab, în funcţie de adâncime). Aveţi la dispoziţie mai multe feluri de diagrame, diverse elemente grafice de decor, editarea e uşoară, puteţi modifica fundalul, culorile, textul şi cam tot ce este important în diagramă; puteţi adăuga imagini proprii, precum şi insera legături. La final desigur diagrama poate fi exportată (de exemplu ca imagine, BMP, JPG sau PNG de exemplu), dar şi în format HTML sau într-unul propriu aplicaţiei pentru o editare ulterioară.

img


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. bedexe spune:

    La fel: FreeMind.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *