Pe unde este răspândit numele meu?


Sunteţi curioşi cât de răspândit este numele dumneavoastră de familie pe glob? Şi de asemenea din ce limbă vine? Situl acesta, punând în comun mai multe baze de date – în principal din listele de votanţi şi din cărţile de telefon – oferă posibilitatea de a căuta un anumit nume de familie, evidenţiind pe hartă cu o gamă de culori cât de des se găseşte el într-o anumită parte a lumii. Deşi pentru România baza de date nu pare a fi prea dezvoltată (se poate chiar deloc), la numele Ionescu de exemplu ştie că rădăcina lui vine din limba română, şi se pare că cei din familia Ionescu au cam “invadat” Canada.

img

Putem vedea de asemenea care sunt prenumele cel mai frecvent asociate cu un anumit nume. Numele Capan vine din limba turcă (fapt atestat şi de DEX), şi printre cei care îl poartă întâlnim mulţi Ahmet şi Mehmet 🙂 . Mai putem căuta cele mai răspândite nume şi prenume dintr-o anumită zonă de pe glob – nu este acoperită din păcate toată harta. În Paris, de exemplu, cei mai mulţi sunt Pierre, Philippe, Jean, cu nume de familie Martin, Cohen şi Bernard. Şi găsim şi informaţii despre răspândirea unei anumite etnii pe glob: despre români situl ştie că suntem mulţi în Slovenia şi Ungaria.

Vă amintiţi de Dynastree, prezentat recent de Radu? Acolo găsim un alt instrument ce redă distribuţia numelor în SUA. De acolo am aflat că există o “concentrare” de Capani în Minnesota, Ohio, Pennsylvania şi New York. Dar numele Dvs de familie cât de folosit e în SUA? O astfel de hartă poate fi integrată în propriul sit (vedeţi în partea dreaptă, la Embed Surname Map).

img

La final ne relaxăm puţin. Am căutat pe net despre nume la români şi am dat – pe diverse forumuri – peste nişte date despre prenume. Ştiaţi că aproape 200 de oameni se numesc în cartea de identitate Strugurel, 65 – Portocala, 22 – Ministru, iar 18 – Lămâia? Sau că pe trei românce le cheamă Poliţia, două se numesc Justiţia, iar un băiat a fost botezat Semafor 🙂 ?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Paul spune:

    Ce inseamna numele meu si de unde vine?

  2. bruja Constantin spune:

    La multi ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *