TimThumb: thumbnailuri cu PHP


Dacă nu vă amintiţi vă ajut eu: în septembrie trecut am scris PHP şi lucrul pe imagini şi Decupăm imagini cu Jcrop (şi PHP). Acum vă propun un script, TimThumb, care preia munca creării thumbnailurilor (în traducere: versiunea mică a unor imagini). Pentru folosire e nevoie de o… instalare e cam mult spus. Luaţi textul de aici, puneţi-l în Notepad de exemplu şi salvaţi-l ca timthumb.php (evident, puteţi să îi spuneţi şi scalare.php, ideea e să reţineţi numele lui). Puneţi-l într-un director de scripturi (orice director dacă nu aveţi unul în care strângeţi scripturi) şi teoretic el ar trebui să se descurce să îşi creeze la primul apel un director cache cu drept de scriere. Aici dacă nu merge trebuie puţin ajutat (configurând manual).

img

După ce se fac aceşti paşi preliminari practic nu mai e nevoie de cunoştinţe avansate. Nici măcar de PHP, ci doar de HTML. Pentru a crea on fly (din mers/zbor) un thumbnail trebuie să puneţi la sursa imaginii calea spre script, la care să îi daţi ca sursă calea spre imagine şi nişte parametrii suplimentari (dimensiune, tip decupare, calitate). Cu calea s-ar putea să aveţi puţin până o potriviţi (când am pus scriptul şi imaginea în acelaşi director calea spre imagine a trebuit să includă şi directorul curent), dar după ce primul test va merge, va merge şi restul.

Utilizarea? Evident depinde de proiect. Dacă aveţi galerii de imagini puteţi folosi scriptul pentru a genera o pagină de “cuprins”, cu thumbnailuri pentru toate imaginile. Dacă aveţi un sit unde utilizatorii îşi pot încărca imagini (ex: pentru profilul lor) din nou poate fi util pentru a avea diverse dimensiuni. De fapt scriptul acesta a fost mai întâi parte dintr-o temă WordPress, după care a fost scos independent ca fişier PHP folosibil de oricine.

La final să mai spunem că scriptul foloseşte librăria GD, disponibilă aproape (foarte) sigur dacă aveţi PHP activat. Şi un ultim lucru: există şi un mecanism de cache, util pentru ca nu se recrea aceleaşi thumbnailuri la noi apeluri. Pentru aceasta se recomandă nişte linii pentru .htaccess. (Şi o semnalare: se poate să fi greşit eu ceva, dar factorul calitate la thumbnailuri nu mi s-a părut a funcţiona.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *