MioFactory: o “fabrică” de aplicaţii


Aţi visat să scrieţi programe dar nu ştiţi programare foarte bine? S-ar putea să vă ajute MioFactory, un program gratuit care vă permite fără prea mare bătaie de cap să realizaţi mici programe. Ele sunt de fapt un fel de compilare într-un format executabil de fişiere HTML, JavaScript, la nevoie şi Flash, plus evident scripturi Mio. Ceea ce vedeţi mai jos (dreapta) este un exemplu de program ce alertează la publicarea de noutăţi într-un flux RSS. Dacă aveţi un sit poate doriţi să puneţi fanilor la dispoziţie un astfel de instrument – care îşi are raţiunea doar pentru cei care (de ce oare?) fug de clienţi RSS.

img

Acum să revenim cu picioarele pe pământ. MioFactory nu este vrăjitorul care peste noapte să vă permită să scrieţi nu ştiu ce programe superbe. Şi totuşi: programul vine cu o serie de aplicaţii pregătite până să fie chiar gata imediat de utilizare. Să vedem care sunt aplicaţiile: MioScript Application – forma generică; HTML Application – dacă vreţi o pagină web să ruleze ca o aplicaţie executabilă (un fel de mini navigator); Desktop Alert – ceea ce aţi văzut mai sus; Desktop Ticker – urmăreşte noutăţi pe fluxuri RSS şi le arată într-o bară ce se poate “lipi” de marginile ecranului; Scrolling Alert – o variantă la aplicaţia anterioară; Simple RSS Reader – chiar foarte simplu, doar o fereastră cu enumerarea noutăţilor folosind un mic “pasaj” din fiecare; Fullscreen HTML Application – ca mai sus, dar pe tot ecranul; Gadget for Windows – tot o aplicaţie HTML dar afişată într-un design nestandardizat (deci după imaginaţie şi pricepere grafică); Application for UMPC – adică pentru Ultra-Mobile PC.

img img

Pentru început luaţi o aplicaţie precum Desktop Alert sau RSS Reader. Se vor crea toate fişierele necesare. La partea cu Files deschideţi config.xml şi acolo puneţi un RSS după bunul plac. Lansaţi şi vedeţi dacă vă place. De aici încolo depinde de pretenţii: dacă nu sunteţi pretenţioşi, puteţi face multe lucruri şi rapid. Dacă sunteţi pretenţioşi atunci veţi începe să schimbaţi ce se poate: de la iconiţa aplicaţiei, la textele din meniu şi din ferestrele afişate, mergând apoi şi la modificări mai de interior. Va trebui, inevitabil, să studiaţi “limbajul” Mio. Documentaţiile nu lipsesc. Vreţi să înţelegeţi cum se face un Desktop Alert? Vedeţi aici nişte explicaţii. Se pot concepe şi aplicaţii care să ceară de exemplu identificare (login). Studiaţi documentaţia pentru a afla mai multe.

Am spus că programul e gratuit. Ce nu am spus este că versiunea gratuită la lansare afişează deasupra la systray un mic grafic cu logoul MioFactory, ce dispare după trei secunde. Acesta este de fapt preţul programului gratuit. E un preţ scump/deranjant? Veţi decide. Există şi versiunea comercială ce elimină acea imagine promoţională.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *