Imagin: galerie foto flash


Una dintre favoritele mele la capitolul soluţii flash pentru galerii foto a fost dfGallery (căutaţi pe sit şi veţi găsi articole). Din păcate de la versiunea 2.0 a luat-o pe o pantă a complicării. Desigur, cei foarte pretenţioşi au acum back-end pentru administrare şi altele… dar dacă vrei ceva mai simplu? O soluţie ar putea veni tocmai din partea unui român: Cristian Baluta este autorul lui Imagin. Probabil unii vor dori să sară direct la exemple înainte să mai citească ceva. Puteţi vedea exemplul “oficial” chiar pe situl tocmai indicat, dar un demo mai complet este aici sau aici.

img

 

Foarte pe scurt, această galerie se “alimentează” dintr-o structură de directoare şi subdirectoare, unde aţi publicat – prin FTP de exemplu – imaginile. Mai departe se descurcă flash-ul să realizeze galeria. Dacă doriţi sistem de thumbnailuri se pot crea automat dar e nevoie de librăria GD2. Ah, era să uit: galeria cere server PHP. Am expus deci ce cere. Dar ce oferă?

Citez (traducând, căci situl e în engleză):

 • poate afişa imagini jpg, png, gif, swf, flv şi chiar şi clipuri mp4
 • încarcă în prealabil câteva imagini, dar nu prea multe 🙂
 • interfaţă configurabilă
 • fiecare imagine poate avea descriere
 • merge şi în full screen
 • navigaţie din taste
 • scalarea imaginilor după dimensiunile navigatorului
 • meniu contextual (click dreapta), util dacă vrei să iei linkul spre un album sau o fotografie
 • mic ca dimensiuni – 100kb

Lista de thumbnailuri de jos (dacă aţi optat pentru aşa ceva) se afişează când coborâţi mouse-ul la baza flash-ului. Dacă doriţi să schimbaţi culoarea de fundal observaţi liniuţa în degrade din colţul dreapta-sus. Pentru full screen căutaţi plusul când ţineţi mouse-ul este o imagine (evident minus vă scoate din acest mod – sau escape). Se poate pune şi fundal sonor. O galerie frumoasă şi simplă. Dacă ar mai permite “alimentarea” din Flickr sau Picasa ar fi şi mai bine (subiectiv vorbind).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. Cristi spune:

  Multumesc de prezentare. Imi pare rau sa te anunt ca versiunea urmatoare este mult mai complexa 😛 dar si mai simpla in acelasi timp.
  Am prevazut si flickr-ul pentru viitorul apropiat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *