QuarkXPress 6: Liniile de ghidare „Margin Guides” şi „Ruler Guides”


În programul QuarkXPress există două tipuri de linii (vezi imaginea 1) ce ajută utilizatorul să poziţioneze în pagină diferite elemente (text, imagini, grafică etc.). Astfel, liniile ce delimitează până unde merg textele sau obiectele din pagină, se numesc "Margin Guides", sunt de culoare albastră şi se reglează la crearea unui nou document. Acestea se pot modifica în fişier, doar în pagina master, conform articolului QuarkXPress 6 – setarea marginilor în pagina master. Cele mai folosite sunt "Ruler Guides", de culoare verde, ce pot fi create şi modificate cu butonul din stânga al mouse-ului.

img

Pentru a crea liniile de ghidare, trebuie să fie vizibile "Rulers" (riglele) de pe margine (imaginea 1). De obicei, acestea sunt pornite automat la deschiderea programului, însă dacă nu se văd pe ecran, se activează din meniul de sus "View – "Show Rulers" (Arată riglele) sau din taste CTRL R (în Windows) şi Command R (în Macintosh) – imaginea 2 stânga. Riglele dispar cu aceeaşi combinaţie de taste, sau din meniul de sus "View" – "Hide Rulers" (Ascunde riglele) – imaginea 2 dreapta.

img

Dacă se doreşte în document o linie de ghidare orizontală, se apasă pe rigla de sus cu butonul din stânga al mouse-ului, şi ţinând apăsat, se trage mouse-ul până în locul unde vrem să aşezăm linia, apoi lăsăm butonul. La fel se procedează şi în cazul unei linii de ghidare verticală, însă tragem linia de pe rigla din stânga ecranului (vezi imaginea 3). Pentru a muta în pagină o linie de ghidare, se apasă butonul din rubrica "Tools", apoi cu butonul din stânga al mouse-ului se apasă pe linie şi se duce în locul dorit pe pagină (imaginea 4).

img

Dacă dăm drumul liniei în interiorul paginii, atunci linia de ghidare se va vedea numai pe pagină, însă dacă lăsăm butonul în afara paginii, atunci aceasta va fi vizibilă pe tot spaţiul de lucru ce cuprinde pagina respectivă sau cele 2 pagini (în cazul "Facing Pages" – pagini faţă-în-faţă, tip revistă sau carte) – vezi imaginea 4. Această acţiune se aplică şi în paginile master dar numai pentru "Ruler Guides".

Pentru a vedea exact unde este localizată linia de ghidare, în momentul în care o deplasăm, în rubrica "Measurements" (care se activează cu tasta F9 sau din meniul de sus "Window" – "Show / Hide Measurements"), apare pentru linia verticală X = … m (imaginea 5 – stânga), iar pentru linia orizontală Y = … mm (imaginea 5 – dreapta). În cazul în care nu apar măsurătorile în milimetri, atunci acestea se setează conform articolului QuarkXPress 6 – editarea preferinţelor programului.

img

Când lucrăm cu elemente în pagină (text, imagini, grafică etc.), este recomandat să fie activată opţiunea "Snap to Guides" (în traducere aproximativă "prins de liniile de ghidare") din meniul de sus "View" – "Snap to Guides" sau din taste: Shift F7, pentru ca obiectele să fie "lipite" şi aranjate precis şi uşor pe liniile de ghidare (vezi imaginea de mai jos).

img

Important de ştiut că aceste linii nu se văd la imprimarea sau exportarea documentului. Pentru a vizualiza documentul exact cum va arăta la imprimare sau la exportare, se selectează din meniul de sus "View" – "Hide Guides" (ascunde liniile de ghidare), şi apoi, pentru a reveni "View" – "Show Guides" (arată liniile de ghidare), sau mai simplu, apăsând tasta F7.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *