KenKen: Sudoku+aritmetică


Dacă sunteţi fan Sudoku atunci sigur ştiţi că există multe variante, care ba modifică tabla, ba regulile pe ici pe colo. Un exemplu îl constituie şi jocul de logică KenKen, de care am dat întâmplător ajungând pe KenKen.org. Jocul a fost inventat în 2004 de un profesor de matematică japonez, pe numele lui Tetsuya Miyamoto. Dacă vreţi mai multe informaţii istorice puteţi consulta situl oficial sau pagina Wikipedia dedicată jocului. Eu voi încerca să trec direct la joc. După cum vedeţi mai jos avem tot o grilă ce trebuie completată. Dacă are 4×4 atunci cu numere de la 1 la 4. Dacă are 6×6 atunci cu numere de la 1 la 6 (ş.a.m.d.). Cum intuiţi, pe fiecare linie sau coloană nu trebuie să apară repetiţii, dar…

img

similarităţile cu Sudoku se opresc aici. Nu mai există subcareuri pătrate sau dreptunghiulare, cum ne-am aştepta, ci nişte forme neregulate (urmăriţi liniile îngroşate). Ele delimitează câteva căsuţe în care trebuie să scrieţi nişte cifre (se pot repeta!!!) care să respecte rezultatul şi tipul de operaţie indicat acolo. Exemple:

  • dacă scrie 2x înseamnă că trebuie să fie o înmulţire care să dea rezultatul 2 (inclusiv 1x2x2)
  • dacă scrie 3- înseamnă că rezultatul trebuie să fie 3, dintr-o operaţie de scădere – ordinea nu contează! puteţi scrie 1 şi 4 sau 4 şi 1 sau 5 şi 2 sau 2 şi 5 după cum e cazul; similar şi la împărţire (ex: 2/)

Pe situl KenKen există câteva puzzle-uri la dimensiuni diferite – realizate în flash. Vă puteţi abona pentru a primi prin email noi puzzle-uri. Nu m-am abonat. Am dat însă de un alt sit ce oferă multe astfel de puzzle-uri: WebKendoku.com (ilustrat în captura de sus, dreapta). E mai simpluţ dar eficient. Puteţi începe de acolo să jucaţi primele careuri KenKen pentru a vedea dacă vă place jocul. Pentru copiii din ciclul primar cred că este un joc excelent. Abia aştept să văd cum vor reacţiona copiii mei la KenKen.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *