HoeKey: pentru scurtături din taste


De-a lungul timpului am spus de mai multe ori aici, pe CNet.ro, că cine vrea să fie cât mai operativ trebuie să renunţe pe cât posibil la mouse în favoarea tastelor. A-ţi ridica mâna de pe tastatură pentru a merge la mouse pentru a salva un document, în loc să apeşi CTRL+S, e o risipă de secunde. Adunate la o zi de lucru se simte. Astăzi am citit pe gHacks despre un program interesant: HoeKey. Da, da, aveţi dreptate: sunt multe astfel de programe, iar dacă HoeKey iese cu ceva în evidenţă este 1) consumul de memorie foarte mic; 2) puterea de configurare. Să spunem din start: începătorii în ale calculatorului nu vor găsi deloc prietenos acest program, aşa că ar trebui să caute o altă opţiune.

img

După cum vedeţi din captura de mai sus, programul are o singură fereastră în care sunt “citite” configurările din fişierul hoekey.ini. Vedeţi că la unele scrie Bad Hotkey – astfel sunt evidenţiate conflictele existente. La mine multe combinaţii cu tasta Win sunt deja ocupate. Win+Q, folosit implicit de HoeKey pentru configuraţie, la mine e alocat pentru meniul de la PS Hot Launch (ori mai direct) – “iubirea” mea de nici nu mai ştiu câţi ani, pe care îl folosesc inclusiv pentru a-mi defini scurtături din taste. Astfel la mine Win+I lansează IrfanView, Win+W lansează MS Word, Win+S lansează SitePublisher şi pot continua, pentru că programele favorite le lansez astfel rapid din taste.

Dar nu PS Hot Launch e subiectul. Să ne întoarcem la HoeKey. Dacă veţi da Edit Config nu veţi avea nici un meniu arătos, butoane, liste sau altceva. Se va lansa fişierul hoekey.ini pe care va trebui să îl editaţi manual. Pentru cei cu experienţă nimic complicat. Vedeţi definiţiile pentru tastele principale: Win este ~, Shift este _, Ctrl este ^, pe când Alt este @. Astfel, dacă doriţi cu Ctrl+Shift+A să lansaţi ceva veţi scrie ^_A. Pare multă bătaie de cap? Reţineţi că aceste configuraţii le faceţi o singură dată (revenind rar, când mai vreţi să adăugaţi ceva). Apoi rămâne doar utilizarea.

Iar puterea programul este chiar incredibilă! Nu se limitează la lansare de programe ci permite şi manipularea ferestrelor (puteţi crea combinaţii de taste care să fixeze on top o fereastră, sau să îi modifice transparenţa, sau să o deplaseze 10 pixeli mai la dreapta ş.a.), crearea de ferestre, simularea apăsării de taste… Nu aveţi nimic de instalat: descărcaţi arhiva şi despachetaţi fişierele. Veţi găsi acolo şi un fişier HTM care este “help”-ul aplicaţiei. Da, nu s-a mai actualizat din 2006, dar se descurcă bine. Consumă incredibil de puţină memorie, iar în mâna unui utilizator experimentat al calculatorului poate face minuni. Cere puţină sudoare dar apoi e aur curat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *