Windows Mobile: probleme şi soluţii (II)


Pentru că mulţi se împotmolesc la multe chichiţe în Windows Mobile, şi astfel fug de aceste device-uri cu WM (Windows Mobile), voi încerca să scriu nişte răspunsuri scurte care să ofere soluţii aplicabile chiar de Dvs. Voi încerca să rezum problema într-o propoziţie, după care voi oferi nişte sfaturi.

PocketPC-ul de obicei se "joacă" cu 3 tipuri de memorie. Care este cea mai bună modalitate pentru a le folosi?

Memoria principală este de obicei o memorie RAM (Random Access Memory) pe care PPC-ul o foloseşte ca două arii diferite (predefinit în procentaj de 50/50 din cantitatea disponibilă chiar dacă e posibil să modifici procentajul). Prima parte este folosită de obicei pentru a conţine programele încărcate de user, a doua parte ca memorie operantă (de ex. memoria de care PPC-ul are nevoie să ruleze programele.). Memoria internă, fişiere din memories sau nume similare, identifică o parte din ROM (Read Only Memory). Momentan PPC-ul foloseşte FlashRom care stochează O.S. (sistemul de operare) dar acest tip de memorie poate fi citit şi scris de asemenea. Dacă userul are câteva părţi de ROM disponibile, poate evita să piardă date importante atunci când rămâne fără baterie sau la hard reset.

Există de asemenea şi Cardul de memorie (SD, CF, miniSD, microSD, MMC, etc), pe care PPC-ul îl vede ca un folder adăugat şi în interiorul căruia permite stocarea programelor şi datelor personale pentru a le avea disponibile atunci când cardul a fost introdus în slotul dedicate memoriei de stocare (slot card). (Nici memoria ROM, nici cardul de memorie nu poate reprezenta o extensie a memoriei principale folosită pentru a rula programele şi ambele sunt ceva mai lente dacă sunt comparate cu memoria RAM). Cu referinţă spre mai sus, pot spune că trebuie să folosiţi memoria principală pentru a încărca programele care rulează numai de-acolo. Poţi folosi în schimb memoria ROM pentru a instala programe şi date care nu vrei să le schimbi frecvent sau care vrei să le păstrezi în caz că PPC-ul a rămas fără baterie. Cardurile de memorie pot fi folosite mai bine pentru stocarea altor tipuri de date (MP3, filme, arhive etc) sau programe (mult mai bine dacă sunt de sine stătătoare – nu necesită instalare după restaurarea sistemului de operare) care le poţi folosi doar introducând cardul de memorie.

Am încărcat pe un card de memorie câteva filme sau mp3-uri însă player-ul nu le vede.

De la începuturile OS-urilor nici o aplicaţie (excepţie face Files Explorer) nu poate vedea folderele de system însă poate vedea doar folderul My Documents. Astfel, dacă încărcaţi orice tip de fişier pe cardul de memorie nici un program nu va reuşi să găsească fişierele respective (pot fie le mp3-uri, imagini, fişiere video, etc). Pentru a rezolva problema aveţi nevoie, înainte de a încărca fişierele pe cardul de memorie, să creaţi pe card un folder numit My Documents ca cel original. Astfel, creând acel folder, PPC-ul va vedea noul folder ca o extensie a primului (cel original) şi va le va selecta corect folosind programele aferente.

De ce PPC-ul nu închide programele folosind butonul X de pe ecran şi cum pot închide programele?

Când Microsoft a pornit aventura PDA-urilor contra Palm-urilor, sistemul lor era prea lent pentru a reîncărca programele (procesoarele nu rulau la 624 mhy şi unde Palm-urile foloseau doar 33mhz, Microsoft avea nevoie de cel putin 100 mhz pentru acelaşi rezultat.). Astfel, soluţia a fost nu să închidă programele ci să le pună într-o stare de hibernare în memorie. Astfel butonul X continuă să nu închidă programele cum userul se aşteaptă, referindu-se la operaţiunea în sine transhumată pe PC. Pentru a închide aplicaţiile cea mai bună metodă este să folosiţi un program de task manager (pe care de asemenea îl puteţi găsi uşor, gratuit, pe net) sau, din ecranul statutului memoriei PPC-ului mergeţi în ecranul cu aplicaţii active şi închideţi-le. Sau, există o scurtătură care este folosită ca o tastatură virtuală pentru a tasta CTRL + Q (control quit) pentru a închide cu adevărat aplicaţia curentă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Roberto spune:

    Se poate seta sa se inchida programele cand apasam pe butonul X mergand in Start > Settings > Task Manager > Button > si se bifeaza prima casuta apoi se alege prima bulina care zice ceva de genul „End programs by tapping X”.

    Valabil pe PDA-ul meu cu Windows Mobule 6, un HTC Dual Touch, nu stiu daca e valabil pentru toate PDA-urile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *