MS Word: trucuri utile (I)


Probabil MS Word este unul dintre programele cele mai folosite de cititorii noştri şi totuşi scriem atât de rar despre el. Da, pentru mulţi, nu mai prezintă secrete, dar contactele (non-virtuale) cu diverşi prieteni îmi arată că sunt mulţi care nu cunosc lucruri banale. Mă adresez deci celor non-geek care poate vor afla nişte lucruri interesante. Am luat la repezeală un text (Creangă, Povestea porcului) şi un scenariu cu care mă confrunt frecvent: texte în care unii care nu au auzit de taburi pun n spaţii în locul lor. Da, poate să arate bine şi aşa, dar eu de regulă când primesc un text pentru publicare printre primele operaţii ce le fac este să elimin spaţiile duble 🙂 .

img

Ca să facem să fie cum ar trebui, apelăm la Find and Replace. La Find what punem (eventual cu copy & paste) spaţiile puse de autorul neexperimentat, iar la Replace with punem ^t. De ce? Pentru că ^t înseamnă… tab. Desigur, după o vreme le înveţi pe de rost, dar nu trebuie. Click pe More şi veţi găsi la Special o listă de “elemente” speciale. Puterea lor este incredibilă… dar nu mulţi au nevoie de ele, recunosc. Revenind: o înlocuire a spaţiilor (tot grupul de spaţii) cu ^t şi am rezolvat problema!

img

Dar să presupunem că textul pe care îl vedeţi în prima captură dorim: 1) să înceapă din margine; 2) să nu mai fie rânduri libere (enter-uri) între paragrafe. Am putea face manual, ceea ce la un text de zeci de pagini va lua muuuuuult. Sau putem folosi facilităţile avansate de găsire şi înlocuire.

1) Pentru ca textul să înceapă din margine, dacă numărul de spaţii e acelaşi peste tot, putem face o înlocuire gen “         “ cu “” (fără ghilimele desigur, respectiv câte spaţii sunt, cu nimic). Problema este că cel mai adesea cei care fac cu neglijenţă documentele în Word nu sunt constanţi: uneori vor fi cinci spaţii, alte ori trei… Din două înlocuiri rezolvăm problema: mai întâi repetăm înlocuirea de două spaţii cu un spaţiu până când spune că nu mai sunt înlocuiri; iar în al doilea pas înlocuim “^p ” cu “^p” (tot fără ghilimele). În traducere: simbolul paragraf urmat de spaţiu cu simbolul paragraf. Merge perfect!!!

2) Iar ca să eliminăm liniile goale apelăm la o altă înlocuire: “^p^p” cu “^p” (tot fără ghilimele). Ca prin magie rândurile duble au fost eliminate (repetaţi dacă sunt mai multe rânduri libere între două paragrafe de text).

Cum unii ar putea prefera în acest caz să vadă cu ochii lor, am “filmat” la repezeală un videotutorial cu ScreenToaster. Vizionare plăcută! (M-aş bucura de un feedback pentru a şti dacă astfel de lucruri sunt utile şi merită să merg mai departe.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Foarte util. Multumim, si mai vrem… 🙂

  2. Maria spune:

    Super!
    Asteptam si alte demonstratii, este foarte util.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *