MS Word: trucuri utile (II)


Recent un prieten a avut nevoie să îl ajut la aranjarea lucrării de doctorat. Problema care îl deranja cel mai mult era cea a spaţiilor diferite lăsate de Word în josul paginii. Cine a lucrat des cu Word-ul ştie că acesta poate da dureri mari de cap când eşti foarte chiţibuşar, pentru simplul fapt că are regulile lui după care aranjează. De exemplu dacă la final de pagină ar mai încape un rând, dar acesta este primul rând dintr-un alt paragraf, va lăsa ultimul rând liber jos pentru ca paragraful să înceapă frumos de pe pagina următoare. Dacă dorim totuşi ca paginile să înceapă şi să se termine vizual cât mai la fel vom aplica nişte trucuri.

img

Cel mai intuibil va fi să dăm un Enter după primul rând al paragrafului problematic (cel care stă pe pagina a doua) şi atunci el va “sări” (pe prima pagină). Dacă am folosit justify la aliniere atunci vom încerca cu Ctrl+Enter sau o aliniere din ochi cu spaţii. E o soluţie mai primitivă care merge… Ceva mai productiv poate fi să lucraţi asupra spaţiilor între rânduri sau între caractere. Dacă lucrarea este scrisă la double ca spaţiere, puteţi marca paragraful problematic şi cel dinaintea lui şi să setaţi spaţiere Multiple la 1,9 sau mai mic, după caz. Nu exageraţi: 1,5 va fi vizibil cu ochiul faţă de 2 (double). Similar, puteţi umbla la spaţierea dintre caractere, punând pe Condensed şi ca valoare 0,1 sau mai mult dacă e cazul (din nou, nu exageraţi, căci se vede “înghesuiala” literelor). Aceste trucuri vă pot ajuta ca din câteva clickuri să rezolvaţi problema rândului liber care rămâne în josul paginii uneori. Am tras rapid o înregistrare cu ScreenToaster pentru cei care vor să vadă cam cum merge. (Eu folosesc combinaţiile de taste Alt+O+F pentru font şi Alt+O+P pentru paragraf).

PS: Astfel de operaţiuni precum cele descrise mai sus se recomandă să se facă în ultima fază a textului, când el este terminat. Altfel, o revenire în el, adăugarea sau ştergerea câtorva rânduri, va propaga probleme în jos.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,71 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Foarte utile aceste demonstratii.

  2. Maria spune:

    Am probleme cu un document Word destul de mare (lucrare de licenta). Am lucrat pe capitole si in momentul in care reunesc capitolele pentru lucrare, mi se deplaseata imaginile din lucrare. Daca nu le reunesc – in vederea listarii – nu exista continuitate la numerotarea notelor de subsol. Am citit o carte despre utilizarea Word-ului, dar nu am gasit rezolvarea.
    HELP!!! Trebuie sa predau lucrarea in cateva zile si nimeni nu stie sa-mi spuna cum stabilizez textul cu imagini inserate… ore intregi am tot aranjat imaginile si la asamblarea lucrarii, am stricat tot.
    Va rog sa ma ajutati.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *