Safari 4… e iute!


Vă mai amintiţi? În iunie 2007 Safari, cu versiunea 3.0, păşea de sub Mac sub Windows. După o lună vedeam anumite concluzii nu tocmai măgulitoare. Ei bine, iată că astăzi Safari sare la 4.0 menţinându-şi pretenţia că este cel mai rapid navigator. Dacă doriţi să îl descărcaţi o puteţi face de aici (cam 25MB). Iar dacă doriţi să vedeţi cu ce se laudă, mergeţi aici. Lista e luuungă (150 de facilităţi prezentate) şi trebuie să recunosc că sunt multe lucruri tentante scrise acolo. Şansele cresc din nou pentru acest navigator să “muşte” suplimentar din cota de piaţă deţinută de Internet Explorer.

img

Anunţul dat astăzi de Apple ne spune că motorul pentru JavaScript pe care îl foloseşte, Nitro, permite ca în Safari 4 codul JavaScript să fie rulat de 4,2 ori mai rapid decât în Safari 3. Şi nu e totul: de 30 de ori mai rapid decât în Internet Explorer 7 şi de trei ori mai rapid decât în Firefox 3. Uau… De asemenea pretinde că încarcă paginile HTML de trei ori mai rapid decât în IE 7 şi de aproape trei ori mai rapid decât în FF3. Acum desigur vor urma măsurătorile independente, care să ateste sau nu aceste pretenţii. Personal pot spune că: 1) au fost situaţii în care navigatorul mi-a îngheţat (ex: folosirea rotiţei de scroll pentru mărirea textului); 2) dar de regulă parcă paginile se încarcă mai rapid – se poate să fie doar o impresie.

După cum vedeţi mai sus, noul Safari împrumută ce e bun de unde poate. Pagina de deschidere (tab nou) oferă mereu Top Sites, adică 12 situri. Iniţial sunt puse situri mai faimoase (gen YouTube, Flickr sau Wikipedia) dar în timp, în baza istoriei navigării Dvs, lista se schimbă. După Chrome, iată că şi Safari preia ideea Opera. Dar cel mai mult m-a izbit asemănarea cu Chrome, de la dispunerea taburilor până la principalele butoane şi meniuri. Parcă e Chrome cu o interfaţă nouă.

Şi acum pe post de încheiere: după ce într-o vreme credeam că fără Firefox şi pluginurile lui nu pot rezista prea mult, am trecut pe Chrome… supravieţuind. De câteva zile mi-am propus să încerc să nu folosesc Chrome ci Opera. Nu pentru că aş dori să trec pe Opera ci pentru a vedea cât de “dependent” sunt de un anumit navigator. Folosesc Opera 10 (e beta) şi adaptarea nu a fost foarte dificilă. Lecţia ce am învăţat-o: navigator modern să fie, că în rest mă descurc. Mă simt mai liber aşa 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. gxg spune:

  Da, interfata pare sa imite foarte mult Chrome, de la mutarea tab-urilor pe bara de titlu si butonul de tab nou pana la ‘Top sites’.
  Probabil Apple vrea sa inabuse proiectul Chrome pe Mac in fasa. 🙂
  Sunt curios sa-l incerc si eu.

 2. Spike spune:

  Mi se pare un Chrome insă mai urâţel un pic. Ca funcţionalitate însă programul e OK …

 3. red spune:

  Safari rulz! try it 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *