Twitter: ce este; vă interesează?


Un sit românesc anunţa astăzi că “78,2% dintre români folosesc exclusiv site-ul de microblogging Twitter”. Am rămas şocat. Coincidenţa a făcut ca chiar cu o zi înainte să îmi deschid şi eu un cont Twitter – am amânat luni în şir pentru că nu i-am văzut prea mult sensul, şi chiar şi acum nu cred că îmi acoperă personal nişte nevoi, dar altora li se poate potrivi ca o mănuşă. Între timp ştirea a fost corectată. Nu, nu suntem o naţie Twitter. Titlul actualizat este Studiu: 2.500 de conturi de Twitter in Romania. Citim în acea ştire că respectivele conturi sunt create de două mii de utilizatori. Trei sferturi dintre ei publică informaţii de 2-3 ori pe lună.

img

Suntem deci departe de o manie Twitter pe aici, pe plaiurile mioritice, dar “dincolo” e ceva foarte la modă. Dacă cumva – unii s-ar întreba “aţi trăit în peşteră?” – nu aţi auzit despre Twitter până acum atunci pe scurt este o modalitate de a fi în contact cu prietenii. Că te-ai trezit, că iei amiaza, că te uiţi la un film… orice activitate faci (sau gând…) poate fi notat, iar “abonaţii” le vor putea afla. Eu unul văd câteva utilizări majore:

 • de la “dacă nu ai RSS nu exişti” s-a ajuns la “dacă nu ai Twitter nu exişti” (hai că exagerez) aşa că am văzut că tot mai multe situri îşi anunţă noutăţile şi prin Twitter, pe lângă celelalte modalităţi (RSS, email) – aceasta ar fi o utilizare de “instituţie”
 • ca utilizări personale fie eşti o personalitate şi atunci zeci de persoane vor să ştie unde conferenţiezi, pozezi, te plimbi sau mai ştiu eu ce
 • fie eşti un om “normal” dar cu mulţi prieteni, fie ei colegi de clasă sau de serviciu, rude sau alţii care ar putea fi interesaţi de ce faci

Probabil acum înţelegeţi mai bine de ce îi spune “microblogging”. E ca şi cum ai avea un blog doar că el nu conţine articole cu/fără imagini, ci doar un fel de status-uri ale vieţii, limitate la 140 de caractere. Ideea e interesantă şi după ce veţi vedea explicaţiile de mai jos în limba română sunt sigur că lucrurile vă vor fi mai clare. Eu încă nu mi-am găsit prietenii pe Twitter aşa că mă tem că va mai trece ceva timp până să îl folosesc curent. Sau poate prietenii mei îşi vor deschide cont Twitter citind acest articol şi văzând:

Să ne întoarcem puţin la Twitter. Intraţi pe Twitter.com şi deschideţi-vă un cont (Get Started – Join!). În câteva secunde puteţi avea contul activat. După aceasta puteţi deja scrie. Doar că până nu găsiţi prieteni veţi scrie în… gol. Adică pentru Dvs. Twitter are gust mai bun când e consumat cu prietenii!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Un sit românesc anunţa astăzi că “78,2% dintre români folosesc exclusiv site-ul de microblogging Twitter”… nu stiu daca 30% au calculator si acess la internet.

  Twitter-ul, la fel ca si blog-urile sunt doar o „moda”, un trend care o sa fie uitat cand alceva apare.

  Eu mi-am facut cont de pe la inceputuri asa ca „urmati-ma” daca aveti cont.

 2. Florin Grozea spune:

  Ai uitat să spui că sondajul a fost realizat de Cristi Manafu.

  Contul meu este: http://www.twitter.com/floringrozea

 3. Dan spune:

  Primul director pentru conturi Twitter http://www.twittere.ro/

 4. jürgen.toth spune:

  O „clona” Twitter din Romania: http://www.cirip.ro/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *