Pluginuri jQuery: scrollable, overlay şi expose


Am putea vorbi despre flowplayer (auto-intitulat video player for the web) dar nu vom vorbi. Ne vom opri însă asupra a trei pluginuri jQuery dezvoltate de aceeaşi autori. Pentru nerăbdători iată direct numele şi legăturile spre cele trei pluginuri: jQuery.scrollable, jQuery.overlay şi jQuery.expose. Dacă veţi urma aceste legături veţi putea explora în tihnă fiecare plugin: pentru fiecare veţi găsi prezentare, documentaţie şi câteva exemple. Eu unul am rămas foarte impresionat de estetica lor şi abia aştept să vină proiectele în care să le folosesc 😉 . Dar haideţi să vedem mai pe îndelete ce face fiecare.

img

jQuery.scrollable este un genul de plugin care vă permite să afişaţi multă informaţie într-un spaţiu mic, folosind derularea. Practic îl puteţi folosi atât pe orizontală cât şi pe verticală, fiind util pentru a anunţa noutăţile pe un sit sau pentru a prezenta nişte produse (doar două exemple). Permite defilarea dând click cu mouse-ul pe săgeţile laterale, pe cerculeţele ce reprezintă grupurile de elemente, folosind săgeţile de pe tastatură sau rotiţa de scroll de la mouse. Şi evident puteţi defini evenimente la clickuri. Mai mult, puteţi adăuga şi scoate dinamic elemente din lista “scrollabilă”. Defilarea poate fi setată să se facă automat sau manual. Oare mi-a scăpat ceva? Vedeţi Dvs în documentaţie. Tot acest script “încape” în 6Kb…

jQuery.overlay oferă un efect binecunoscut de deschidere “deasupra”. Ştiţi acest script – sunt tone pe internet. Nu pot spune că scriptul oferă ceva ce nu am văzut prin alte părţi, dar merită studiat. E util dacă doriţi să oferiţi informaţii suplimentare fără să trimiteţi navigatorul pe altă pagină; pentru formulare; pentru ajutor – help; pentru afişare de imagini… Evident conţinutul poate fi luat şi via AJAX. Vedeţi exemplele pentru a estima puterea acestui plugin.

În fine, jQuery.expose ajută la menţinerea concentrării asupra unui element (un div de exemplu). Autorul crede că ar fi “inventatorul” ideii, iar disputele i le lăsăm lui. Cert e că în unele proiecte acest plugin poate prinde bine. Primul exemplu pe care îl veţi vedea este cu un formular: cum el devine activ, totul în jurul pluginului “păleşte”, astfel că nu te mai deranjează altceva din pagină – vezi doar formularul. Interesant!

Să sperăm că vom vedea şi alte pluginuri jQuery în timp, pentru că acestea sunt foarte practice. Dacă mergeţi la pagina Plugins de pe FlowPlayer.org veţi găsi şi alte scripturi, nu toate legate de jQuery.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Spike spune:

    Am folosit jQuery acum cateva saptamani la un proiect si de atunci m-am îndrăgostit pur şi simplu de el! Descopăr zilnic noi funcţionalităţi şi cred că linia între aplicaţii şi webaplicaţii devine din ce în ce mai subţire pe zi ce trece

  2. radu.capan spune:

    Subscriu: jQuery e fenomenal. Pluginurile aduc valoare imensa… ce bine ar fi insa daca macar autorii pluginurilor celebre le-ar tine la zi, adica in compatibilitate cu ultima versiune jQuery.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *