Safari 4: Top Sites şi statistici independente


Dacă aţi instalat & lansat Safari 4 aţi văzut atunci că are unele îmbunătăţiri vizuale notabile. Şi prima de care ne “ciocnim” poartă numele de Top Sites. E un fel de dial-up de la Opera dar combinat cu ideea Chrome de a folosi cele mai vizitate situri. Cu o cale de mijloc, Safari permite însă şi alegerea şi “fixarea” (pin) a unor situri favorite, chiar dacă nu le vizitezi cel mai des. Cum se face aşa ceva? Cu un mic truc. Încarci situl dorit. Tragi faviconul pe desktop sau in Explorer. Deschizi Top Sites şi click pe Edit. Tragi scurtătura creată anterior în Top Sites la locaţia dorită. Eventual o fixezi cu “pioneza” şi apoi dai click pe Done.

img

Alt loc impresionant vizual este navigarea prin istoric. După cum vedeţi mai jos se oferă o navigare tridimensională care probabil e mai mult efect decât utilitate. Şi ajungem la întrebarea: e Safari atât de bun şi viteaz, pardon vitez(ist) cum pretinde? După cum spuneam acum câteva zile testele independente vor apare în curând. Cei de la Lifehacker au făcut câteva teste şi ne propun articolul Browser Speed Tests: How Safari 4 Stacks Up. Desigur, orice teste pot fi suspectate de partizanat. Apoi chiar şi cu obiectivitate, nu poţi testa pe orice sistem, iar sistemul poate influenţa rezultatele (ex: unii susţin că Chrome merge mai lent sub Vista decât sub XP). Oricum, pe cei pasionaţi de războiul navigatoarelor îi invit să parcurgă articolul tocmai indicat pentru a vedea cum stau lucrurile. Pentru cei grăbiţi voi cita direct intertitlurile din articol, care sunt şi un fel de rezumat: Test 1 – Page Loading—Winner: Google Chrome! Test 2 – JavaScript & CSS-Winner: Google Chrome! Test 3 – Memory Use-Winner: Firefox! (Kinda). Q.e.d. 😉 ?

img


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. gxg spune:

  Am instalat si eu Safari si sunt in general mulţumit de cum se mişcă. In schimb n-am reuşit sa găsesc nicăieri pagina ‘Top sites’ si nici istoricul îmbunătăţit vizual…
  Din ce vad in screenshot, e făcut pe Windows, deci ar trebui sa meargă… Întrebarea mea e de unde aţi accesat „Top Sites”? E vreo setare pe undeva?
  Mulţumesc!

 2. radu.capan spune:

  La deschiderea unui tab nou, ca in Opera si Chrome, apare acel Top Sites. Nu e nici o setare, pur si simplu asa apare la deschiderea unui nou tab. De acolo se ajunge si la istoric, dar cred ca apare si in meniu (de la fila sau rotitza).

 3. gxg spune:

  Hm, aşa mă gândisem şi eu, că apare automat, doar că la mine istoria are aceeaşi interfaţă ca în Safari 3 şi noile tab-uri sunt pur si simplu goale… poate nu s-a instalat ceva corect.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *