WordPress: wp-config.php


Dacă există numele vreunei pagini pe care cei care lucrează cu WordPress îl ştiu pe de rost acesta este wp-config.php. Iniţial fişierul vine sub numele wp-config-sample.php, fiind sarcina celui care instalează WordPress-ul să scape de “-sample” şi să editeze într-un program gen Notepad conţinutul lui. Cei mai mulţi dintre noi ne limităm la două configurări: 1) cea care ţine de baza de date (numele bazei de date, al utilizatorului, parola de acces şi serverul); 2) indicarea limbii pentru traducerea back-end-ului (ro_RO dacă folosiţi traducerea noastră). Dar sunt atâtea alte utilizări!

img

De exemplu de regulă imediat după ce deschid un blog adaug o linie:

define('WP_POST_REVISIONS', false );

Aceasta dezactivează copiile succesive pe care le face WordPress în speranţa că e cuiva util (nu am auzit de persoane încântate de această facilitate). Foarte utile mi se mai par alte două linii ce se pot adăuga în wp-config.php având ca efect mutarea directorului wp-content unde dorim noi, inclusiv cu alt nume:

define( 'WP_CONTENT_DIR', $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . '/blog/wp-content' );
define( 'WP_CONTENT_URL', 'http://example/blog/wp-content');

Am testat pe un blog şi merg excelent! De ce să ai imaginile la www.cevasit.ro/wp-content/uploads/2009/02/poza.jpg când ar putea fi www.cevasit.ro/img/2009/02/poza.jpg? Foarte important însă: nu toate pluginurile ţin cont de arhitecturi non-standard. Va trebui să vedeţi de la caz la caz…

Mai sunt şi alte lucruri utile ce se pot face din wp-config.php. Nu toate sunt comenzi define. Uzuală este folosirea unui alt prefix decât wp_ pentru tabele. Folosiţi:

$table_prefix  = 'situlmeu_';

Vă recomand pentru a vedea toate lucrurile utile legate de acest fişier WordPress să vizitaţi Codex.WordPress.org/Editing_wp-config.php.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Cristi spune:

    Eu scriu pe blog numai din backend si am observat ca, dupa cateva modificari la un articol, apar automat salvari nedorite. Precizez ca folosesc codul define(‘WP_POST_REVISIONS’, false ); in fisierul wp-config.php. Mai mult, am instalat si plugin-ul no-revisions si tot imi face salvari nedorite daca intervin de mai multe ori la modificarea unui articol.
    Inca n-am mutat fisierul wp-config.php intr-o alta locatie, m-am gandit ca nu are rost pt ca robotii gasesc orice folder, chiar si daca le interzici. Insa protejez suplimentar fisierul printr-un cod inserat in .htaccess, inspirat de un articol aparut tot aici pe CNet.ro
    Dupa diverse incercari de a schimba locatia imaginilor, in final am ales sa folosesc scriptul ZENphoto impreuna cu un plugin oferit pe propriul site, special pt wordpress desigur. Cel putin pana acum, ma declar multumit.
    Inchei prin a va spune ca apreciez munca depusa la CNet.ro. Numai bine!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *