Cum să ştii ce piesă asculţi


Sunt sigur că vi se întâmplă şi Dvs să auziţi o piesă poate la radio, când faceţi cumpărăturile, şi să vă amintiţi cu drag de ea… dar nu prea mult… refrenul vă este cunoscut dar cine o cântă? Sau cum îi spune melodiei? STOOOP. M-aţi prins. Acesta e începutul unui alt articol, din noiembrie 2008, intitulat Ah, care era piesa aceea cu…? Atunci vă sugeram să folosiţi Google sau situri specializate în care să indicaţi ceva din versuri (presupunând că vi le amintiţi). Astăzi însă am o altă propunere (mulţumim, C.V. pentru ea!!!): Tunatic. Foarte pe scurt: un program care identifică o melodie ascultând-o. Uau…

img

Mi-a venit greu să cred dar programul merge conform descrierii. L-am descărcat, instalat şi lansat. A apărut acea mică fereastră albastră de sus-stânga. Am pus microfonul la o boxă de radio. Important: asiguraţi-vă că sonorul este suficient de tare pentru ca să aveţi o linie care vibrează şi nu o linie dreaptă (sus-dreapta). După câteva secunde, uneori zeci de secunde, mi-a apărut piesa: titlul şi interpretul! Am făcut o încercare – e drept, doar una – cu o piesă românească şi, culmea!, a mers. Vedeţi mai sus, linia a doua, piesele identificate.

Dar dacă ascultaţi un radio online? Chiar şi atunci trebuie să meargă. Mai jos vedeţi că în KMPlayer am pus o piesă iar Tunatic a identificat-o după câteva secunde. Practic dacă ascultam un radio online s-ar fi comportat similar. De reţinut: Tunatic nu va identifica piese fredonate de Dvs 🙂 . Trebuie să fie înregistrări reale. Mai multe informaţii în pagina de întrebări şi răspunsuri.

img


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (12 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. Sakura spune:

  Da, drăguţ, dar un program de genul acesta există şi pe iPhone de nişte luni bune. Şi dacă poate rula pe un dispozitiv totuşi mult mai limitat decât un calculator, parcă nu mai e chiar aşa o minune. Pe telefon chiar afişează linkurile pentru achiziţia piesei din iTunes Music Store şi de la serviciul similar al Amazon.

  Privitor la posturile de radio online, unele afişează şi numele piesei şi artistul curent, la noi de exemplu Radio Guerilla – http://www.radioguerrilla.ro/ Cel puţin în WinAmp afişează respectivele informaţii, ceea ce este plăcut.

  Mai menţionez că am ascultat sute de posturi de radio din toată lumea cu programul iTunes de la Apple. Toate afişau melodia curentă şi artistul.

 2. radu.capan spune:

  Bun. Multumim de comentariu. Deci acest program – reformuland in baza celor spuse in comentariu – se adreseaza celor fara iPhone (f multi) si celor care asculta la radio clasic sau la radio online ce nu furnizeaza datele piesei (din nou f multi). Raman la opinia ca multora le-ar putea fi util.

 3. dangl spune:

  Descarcat, instalat si asteptat cu emotie sa identific niste melodii de pe bloguri. Inca mai astept. In afara de mesajul „song not found” si „click to try again” nu a reusit nimic. Probat cu KMplayer conform indicatiilor si merge. Dar atunci imi pun intrebarea logica daca acest program chiar recunoaste melodia daca pui microfonul langa boxa sau de fapt citeste doar informatiile din tag, chestia cu microfonul fiind doar un truc gen Houdini menit sa-ti abata atentia?

 4. radu.capan spune:

  Nu e nici un truc. Programul identifica nu din meta ci din compararea sonorului. Eu am pus muzica la un calculator si de la acest calculator am „prins-o” cu microfonul: a detectat-o corect.
  Nu ma astept sa mearga la orice piese, mai ales piese mai necunoscute, mai noi sau romanesti. Eu am facut vreo 5-6 teste cu ceva piese la indemana si a mers la toate. Foloseste o baza de date de mii de piese, dar nu cunosc exact dimensiunea.

 5. dangl spune:

  Refacut testele.Luat cateva piese tot la indemana: Lady Gaga-poker face, DJ_GaBriNy_Djason_feat_Deya__Extrem_TwinHeart, Jesse McCartney Feat. Ludacris – How Do You Sleep, Celia-lacrimi_reci_(radio_edit) si I_Kissed_A_Girl-Katy Perry. Nu a putut recunoaste decat ultima piesa. Cam saracuta baza de date daca recunoaste 20% din melodii. Acum, stii, sper sa nu am eu mana aia cu care extrag numerele la 6/49 si la melodii ca omoram statisticile. 🙂

 6. RottenKid spune:

  Foarte interesanta aplicatia… mersi de hint.

  p.s. @Sakura acest tip de aplicatie exista pentru Sony Ericsson de la K700 (2004) pana la ultimul SE aparut :p .

 7. d.c spune:

  Salut!
  Citesc de mai mult timp blogul, dar pana acum nu am vazut articolul asta.
  Chestia e ca am incercat programul pe o singura melodie… inregistrarea e facuta cu un telefon, va dati si voi seama ce calitate poate sa aiba… Am pus telefonul la microfon si… dupa circa 15 secunde mi’a aratat titlul melodiei…
  „lesi ortestral – vadoka bayan (pettinanza mix)”
  Sa traiesti Radule!

 8. marius spune:

  Salut, o intrebare am si eu: cum se numeste programul care recucunoaste melodiile pentru iPhone? Merci.

 9. iPhone3Gs spune:

  Nu numai la iPhone este asa ceva. De ex am avut un k850i si un Samsung GT si ambele au avut chestia asta.

 10. voicu tiulea spune:

  Eu am muzica pe un hard extern. Oare merge sa pun muzica pe laptop sa cante si programul sa identifice melodia si mai ales cine o canta. E o compilatie dupa emanuelle.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *