Instalarea şi configurarea unei teme WordPress (I)


Aş vrea să prezint câteva aspecte care le vor fi utile începătorilor în ale WordPress-ului, dar nu numai lor. După mulţi ani de lucru cu WP şi ajutat atâţia prieteni (plus comentariile ce vin aici pe sit) am câteva probleme specifice pe care aş vrea să le lămuresc. De exemplu unul din aspectele chiar exasperante este mirarea multora care şi-au pus traducerea WordPress oferită de noi (pentru back-end) şi constată că situl lor mai are părţi în engleză (în front-end). Dar să o luăm treptat.

Ce este o temă WordPress şi unde găsesc (cât mai multe teme)?

Vorbind foarte pragmatic este o arhivă zip care conţine o serie de fişiere, câteva în mod obligatoriu (ex: index.php, archive.php, header.php, style.css). WordPress are un director oficial de teme dar pe net se găsesc zeci de alte resurse. Pe CNet.ro am semnalat multe situri care găzduiesc teme, respectiv multe liste de teme. Vă recomand să exploraţi pornind chiar de la tagul nostru teme-wp. Când alegeţi o temă gândiţi-vă bine la ce funcţionalităţi doriţi să acopere.

Cum instalez o temă WordPress?

Despachetaţi tema pe calculatorul Dvs. Toate fişierele să fie într-un director care să poarte numele temei (aşa vin de regulă din start). Porniţi clientul favorit de FTP. Navigaţi pe server în directorul wp-content, apoi themes, iar acolo copiaţi directorul cu tema de pe calculatorul Dvs. Vedeţi de exemplu mai jos-stânga tema inove – ne vom folosi de ea – cum apare în directorul themes. Jos-dreapta aveţi structura la o temă (nu inove): vedeţi fişierele care spuneam că sunt obligatorii.

img

După ce aţi copiat tema mergeţi în back-end-ul WordPress şi acolo la Proprietăţi vizuale, Şabloane. Click pe tema dorită şi apoi click în colţul dreapta-sus pe Activaţi [numele temei]. (Ca să ne lămurim puţin termenii: front-end-ul WordPress este partea vizibilă pentru navigatorul obişnuit al sitului; back-end-ul este partea de administrare.) După ce aţi activat tema reîncărcaţi situl Dvs: veţi observa modificarea. La nevoie folosiţi CTRL+F5 pentru a forţa încărcarea ei totală, nu cu elemente din cache.

img

Procesul de activare a unei teme îl aveţi ilustrat mai jos. Lucrurile nu se termină însă aici. Ba dimpotrivă, de aici începe lucrul adevărat cu tema, dar despre aceasta vorbim în articolul următor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,80 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. eu spune:

  Salut, am urmat aceeasi pasi pe care i-ai prezentat mai sus si nu a mers.

 2. radu.capan spune:

  Fara detalii despre ce „nu a mers” ce pot face/zice?

 3. andrei spune:

  Nu stiu unde este FTP-ul. 😀

 4. Alina spune:

  Pe versiunea 1.2 a wordpress funcţionează la fel?

 5. VasileM spune:

  Buna,
  Am nevoie de o explicatie (sunt nou in domeniul WordPress): de ce nu ma pot conecta cu ftp (Filezilla) la contul meu?
  TREBUIE SA MA DOMENIU CUMPARAT?
  Eu am intrat pe WordPress.com, mi-am facut cont, am creat blogul dar nu ma pot conecta prin FTP. Mai am 3 site-uri in administrare (acolo totul e ok) dar aici se pare ca imi prind urechile. Ce ar trebui sa scriu la utilizator?

  Multumesc.

 6. radu.capan spune:

  WordPress.org – instalezi WordPress pe spatiul tau (cu FTP), cu domeniul tau, ai control 100%.
  WordPress.com – WordPress vine gata instalat, nu exista acces cu FTP, limitat la ce ti se ofera dar nu costa hostingul.

 7. Denis spune:

  Deci sa inteleg ca in cazul in care am blog pe WordPress, nu pot sa imi instalez tema? 😀

 8. radu.capan spune:

  Dacă aţi vrut să spuneţi WordPress.com, atunci răspunsul e „nu, nu puteţi”. Există însă din start o paletă largă de teme puse la dispoziţie.

 9. madalin spune:

  Este ma Radule, dar daca e sub asteptari, eu vreau ceva simplu pe 3 coloane si este din parti. Vreau sa imi mai adaug niste widgeturi, cred ca ma las lehamite si ma intorc la blogspot.

 10. Simona spune:

  Nu pot instala o tema, pentru ca lipseste fisierul CSS. Ce pot face?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *