Instalarea şi configurarea unei teme WordPress (III)


Am văzut până acum nişte aspecte mai de bază: cum instalăm o temă WordPress şi apoi cum ne asigurăm că funcţionează la maxim (pluginuri, widget-uri) şi de preferat în limba română. Mai rămâne un aspect esenţial: particularizarea temei. De prea puţine ori o temă pe care o luăm de undeva se potriveşte perfect la ce dorim noi. Şi dacă s-ar potrivi, nu e rău să o particularizăm pentru a o face “unică” (pun ghilimele pentru că ea va rămâne evident “descendenta” unei alte teme). Pentru a modifica o temă va trebui să operăm în două moduri.

1. Modul text

Acesta este şi modul cel mai simplu. Aproape. 90% din partea de design stă în fişierul style.css. Ce modificări putem face acolo?

  • Schimbare culorilor unor fundaluri, de la fundalul de pagină la fundalurile unor secţiuni (antet, subsol, bară laterală). Evident dacă background-ul este indicat printr-o imagine (ex: cu gradient) trebuie lucrat pe imagine.
  • Schimbarea culorilor, tipului de caractere sau decoraţiilor (subliniere, italic, majuscule, altele) pentru texte, de la textul pentru conţinut la textele pentru titluri (headlines) sau altele. Aici sunt de regulă cele mai uşoare schimbări.
  • Schimbarea dimensiunilor în design. Adesea ai avea nevoie ca designul (tot sau doar partea de text sau partea de sidebar) să fie mai lat. Sau poate ai un design de lăţime fixă dar vrei să îl faci de lăţime fluidă. Trebuie să găseşti DIV-ul corect şi să modifici lăţimea. Probleme vor apare dacă există elemente grafice, imagini, ce vor trebui de asemenea modificate.

Evident pentru cele descrise mai sus este nevoie de cunoştinţe minime de HTML şi CSS. Cu cât mai avansate cu atât modificările vor putea fi mai radicale.

2. Modul imagine

Nu totul într-un design este text aşa că adesea veţi avea nevoie, pe lângă cunoştinţele HTML şi CSS, şi de ceva experienţă cu un editor grafic. Pornisem cu tema iNove. Mai jos vedeţi în prima captură tema originală. Mai jos am modificat coloritul la două fişiere (bg.jpg şi light.gif) şi a ieşit… altcumva. Dacă nu vă place e altceva, ceea ce vreau să demonstrez este că o temă poate avea un total alt colorit, fie el roşu, albastru sau mai ştiu eu ce. Fişierele cu imaginile se găsesc de regulă în directorul img sau images al temei. Unele teme vor fi mai uşor de modificat, altele mai greu. În măsura în care nu există colţuri rotunde, umbre, gradiente, treceri grafice dintr-o zonă în alta, modificările ar trebui să fie uşoare. Altfel vor presupune cunoştinţe mai avansate şi un program gen GIMP, Photoshop sau Paint Shop Pro. Revedeţi şi acest articol unde sunt puse câteva capturi cu situri în forma originală şi forma modificată.

img

Când operaţi modificări asiguraţi-vă că aveţi o copie a temei. De asemenea nu uitaţi să îi faceţi verificări în diversele navigatoare (Firefox, IE în n versiuni, Chrome, Opera), altfel s-ar putea să aveţi surprize neplăcute.

Sunt sigur că ar fi mai multe de spus despre instalarea şi configurarea unei teme. Dar cred că în aceste trei părţi am atins multe subiecte importante. Dacă aveţi observaţii nu ezitaţi să ni le împărtăşiţi în comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Stefan spune:

    Salut. Am o problema, sper ca ma puteti ajuta: imaginile din articole nu apar cu align-ul pe care il pun eu. Daca de exemplu vreau ca imaginea sa fie in stanga articolului, textul imi apare mult mai jos, nu in dreptul ei. Stiu ca toata problema asta e din style.css, insa ma bate grav. Nu stiu ce coduri trebuie sa adaug sau unde sa modific. Astept un raspuns, multumesc anticipat!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *