Pentru o web-lectură mai facilă


Dacă citiţi frecvent articole – poate chiar lungi – de pe internet atunci veţi aprecia bookmarkletul Readability. Jos pălăria în faţa celor care au conceput acest mic cod JavaScript care face minuni. Am câteva bookmarkleturi favorite, iar acesta se adaugă fără ezitări listei. Nu am stat să îl depanez dar nici nu aş face-o, preferând parcă să mă minunez în faţa funcţionării lui aproape magice. Bun. Dar ar fi cazul să spun ce face, nu? Cu un click o pagină precum cea de mai jos-stânga poate să devină ca cea de mai jos-dreapta. Adică articolul să apară singur în pagină, fără antet, bară laterală, reclame sau altceva. Doar ce vrem să citim!

img

Dacă aţi urmat primul link aţi ajuns la pagina bookmarkletului. Puteţi acolo face câteva configurări după bunul plac. Alegeţi stilul, dimensiunea caracterelor şi lăţimea marginii. Când aţi ajuns la combinaţia care vă place trageţi bookmarkletul (adică trageţi de Readability) în bara de scurtături/semne de carte sau cum îi spuneţi. Gata. Atât! Mai departe când navigaţi şi doriţi să citiţi un articol fără ca atenţia să vă fie distrasă de elementele “înconjurătoare” apăsaţi pe bookmarklet. (Dacă chiar vă întrebaţi cum funcţionează un element e clar: face o schimbare de stylesheet. Nu ştiu însă exact cum detectează ce e “decor” şi ce e articol.) Pentru a vă convinge am făcut o scurtă înregistrare cu nişte situri de care mă ocup. Pentru fiecare a mers ca uns. Aproape de fapt. E normal. Oricum, e impresionant. Testaţi-l şi Dvs cu siturile favorite. Cum e bookmarklet nu add-on, supliment sau program, nu cere instalare. Chiar nu aveţi ce pierde. (Când vreţi să reveniţi la modul de afişare original reîncărcaţi pagina.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. cutare spune:

  Fara legatura cu articolul
  Ai vazut pe undeva un soft care imparte (split) fotografiile?
  Ceva in genul astuia http://www.sliceimage.com/
  Am carti scanate, doua pagini pe fisier si vreau sa le impart la o pagina pe fisier. Cat mai automat posibil. Inclusiv numele fisierelor rezultate.
  Multumesc

 2. WhiteWolf spune:

  Teribil de utila aplicatia !
  Iata ca (a cata oara) „simplitatea” intrece orice altceva.

 3. mide765 spune:

  Multumesc! Chiar util 😀

 4. andrei tiut spune:

  Mai folosesti Opera.

  Merge si View-Style-Accessibility layout. Exista cateva pagini pe care nu suport sa le citesc decat asa.

  Ca o comparatie Accessibility layout este ne-configurabil si mai putin agresiv (cu detaliile „inutile”), dar se functioneaza instantaneu (nu re-incarca pagina)

 5. andrei spune:

  @ cutare

  Cred ca orice aplicatie grafica ce are batch processing te poate ajuta.

  Eu as folosi Irfanview. Din Thumbnails as selecta imaginile si as apela Batch Dialog si apoi Advanced options – Crop.

  Suporta si automatizarea denumirilor dar nu va recunoaste cat e poza si cat e foaie alba scanata (deci va decupa de peste tot la fel. Probabil ar fi bine sa faci copi ide siguranta inainte.

  Sper ca ajuta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *