Cum să foloseşti YouTube în 6 paşi (1)


1. Linkuri către fişiere

Nu v-a enervat niciodată interfaţa Youtube? Întâi trebuie să aştepţi să îţi încarce toate detaliile; apoi apeşi pe butonul HD dacă vrei (şi poţi suporta) calitate mai bună; apoi apeşi butonul de fullscreen; apoi vreme de câteva secunde ţi se spune "Press ESC to exit fullscreen mode". Deja a trecut poate o treime din filmuleţul pe care vrei să îl vezi, dar măcar de acuma poţi privi liniştit – asta dacă nu te deranjează să vezi în josul ecranului una dintre cele mai urâte bare de derulare inventate vreodată.

Dacă vreţi să vă scutiţi prietenii de aceste probleme le puteţi trimite linkul direct către fişier (.flv sau .mp4). GooTube FLV Retriever este un sit foarte simplu care vă redă adresa fişierului media flash (.flv) pe care îl vedeţi în pagina Youtube (sau Google Video). Dacă preferaţi calitatea MP4, este suficient ca la finalul linkului să adăugaţi "&fmt=18".

Linkul generat poate fi copiat fără probleme în corpul oricărui document (de exemplu aici). La accesarea linkului browserul dumneavoastră va va întreba dacă doriţi să deschideţi fişierul cu un media player sau preferaţi să îl salvaţi local. Descărcarea nu e tocmai instantanee (când e vreodată?) dar măcar puteţi vedea "curat".

Dacă vorbim de fişiere mai mari (de exemplu conferinţele Google de o oră uploadate pe Youtube) e preferabil să faceţi un playlist (vedeţi aici cum) pe care să îl deschideţi apoi cu orice media player care suportă "streaming media" (de exemplu VLC). Acest lucru vă va permite să vizualizaţi fişierul fără să îl descărcaţi local; e bine însă să vă asiguraţi înainte că aveţi o conexiune rezonabilă.

2. Salvare directă

Deja la punctul anterior găsiţi suficiente indicii despre cumva puteţi salva local fişierul. Dar este… complicat. Mult mai simplu ar fi să avem o comandă în browser care să facă asta pentru noi, nu? Ei bine aceasta se poate rezolva cu ajutorul unui excelent bookmarklet numit Get Youtube video pe care l-am găsit aici.

Preluaţi-l prin click-dreapta – bookmark sau prin drag-and-drop în interfaţa browserului. Este suficient să fiţi pe pagina Youtube şi să accesaţi bookmarkletul. Automat se va deschide un dialog save-as în care puteţi indica sub ce nume şi în ce locaţie doriţi să salvaţi.

img

Youtube va salva acelaşi fişier pe care îl salvează în cache-ul browser-ului, dar acolo unde doriţi dumneavoastră. Implicit scriptul va alege versiunea HD mp4; dacă aceasta nu există va alege mp4 şi dacă nu exista nici mp4 va alege flv.

Există desigur tot felul de alte soluţii, dar una atât de simplă şi eficientă ca aceasta este aproape imposibil :).

3. Alte situri

Nu doar Youtube sau Google Video au filme pe care aţi dori să le păstraţi. Există tot felul de situri ce susţin că pot să descarce de pe situri media. Nu le-am încercat deoarece nu consum atât de multe filme pe net încât să renteze. Dar dacă vreţi o soluţie cu adevărat universală puteţi folosi un soft care să înregistreze ceea ce se întâmplă pe ecran. Eu folosesc Camstudio cu Camstudio Lossless Codec care e puţin greoi dar eficient. Un coleg de serviciu mi-a recomandat călduros Fraps (nu l-am testat) iar dacă vă uitaţi prin CNet.ro veţi găsi indicii despre softul favorit al lui Radu. Toate acestea sunt gratuite; dacă doriţi să daţi un ban (adică 300$) în plus puteţi achiziţiona Camtasia Studio. Nu prezint nici unul din aceste softuri, deoarece nu le cunosc atât de bine; poate altădată în viitor….

Notă: într-un loc destul de discret de pe sit, Youtube ne anunţă că suntem de acord să nu accesăm materialele decât prin paginile lor sau prin YouTube embeddable player. Această cerinţă este tehnic imposibilă. Fişierul vizualizat se salvează oricum local şi nu există nici un mod prin care metodele de căutare şi indexare ale sistemului de operare să ocolească tocmai acel fişier.

Eu personal cred că avem ca utilizatori drepturi asupra oricărei pagini salvate pe hardddiskul nostru. Altfel, facilităţi precum AdBlock (Firefox) sau Content Blocker (Opera) ar fi ilegale. Desigur YouTube poate să intre într-o înţelegere cu mine; dar nu pe baza acordului prezumat ci punându-mi în faţă un formular cu termeni şi condiţii pe care eu, în mod explicit, să le accept sau nu. Dacă dumneavoastră credeţi în acordul prezumat, probabil ar trebui să vă abţineţi de la procedeele descrise la punctele 1 şi 2.

La punctul 3 situaţia e mai complicată. YouTube pune la dispoziţie (teoretic) fişiere libere de copyright. Dacă vreţi însă să descărcaţi un filmuleţ ingenios de prezentare de pe situl unei companii obscure, este recomandabil să verificaţi înainte statutul legal.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *