Viitorul CMS-urilor Open Source?


dezinerFolio, citat de câteva ori pe acest sit, a publicat astăzi un interesant articol: The Future of Open Source CMS – by 23 Web Designers & Developers. Că cei 23 sunt cei mai competenţi sau nu… nu ştiu. Răspunsurile sunt însă interesante şi oferă o reflecţie interesantă asupra CMS-urilor (Content Management System). Vă mai amintiţi de un articol din 2006 intitulat CMS – În loc de introducere (în trei părţi)? Lucrurile scrise acolo rămân în mare valabile (chiar dacă astăzi poate aş reformula unele părţi). Vă invit să reluăm unele idei pe scurt, folosind structura de pe Wikipedia.

img

CMS-ul este o webaplicaţie, care tocmai pentru că este aplicaţie presupune instalare. Există CMS-uri comerciale şi multe şi celebre CMS-uri gratuite. Avantajul la un CMS este că punctul de plecare nu este… zero. În sine un CMS oferă un sistem de publicare online dintr-o interfaţă de asemenea online. Partea extraordinară este că de regulă CMS-urile admit template-uri (teme, şabloane) şi, mai important, pluginuri, care îi extind funcţionalitatea. CMS-urile au marcat o adevărată revoluţie, încă ignorată de unii. Dar… care e viitorul? Una dintre opiniile din articolul amintit mai sus suţine: Open Source înseamnă pentru unii automat calitate scăzută sau ceva nepotrivit pentru proiecte serioase. Teorie falsă în special atunci când vine vorba de platformele CMS. Un CMS care este distribuit gratuit este mai probabil să aibă un număr de utilizatori şi o comunitate mai mare (decât un CMS comercial). Comunitate mai mare înseamnă raportare mai rapidă a bugurilor, rezolvarea lor mai rapidă, îmbunătăţiri ş.a. Iar pentru un utilizator mediu, o comunitate mai largă înseamnă şanse mai mari să găseşti ajutor când ai probleme. Dar cum poate un proiect Open Source să fie viabil ca model de afacere? Este imposibil? Nu. Priviţi de exemplu la Magento, care îşi distribuie gratuit platforma pentru comerţ electronic, cerând plată doar pentru instalare şi asistenţă, dacă este nevoie. Priviţi la WordPress, care distribuie gratuit cea mai populară platformă de blogging. Au şi o variantă dot com ce nu cere instalare sau cunoştinţe tehnice, unde au diverse metode de a face bani.

Am citat (şi adaptat) doar una dintre păreri. Am citat-o tocmai pentru că cred că această falsă incompatibilitate (Open Source să aducă bani?) e răspunsul pentru care viitorul e asigurat (mda… banii sunt totuşi esenţiali). Rămânând la cazul WordPress, cred că falimentul e ultimul lucru la care se gândesc. Un proiect CMS Open Source (mda, cu cât e mai mare, în special) îşi poate găsi, cu un management bun, resurse de finanţare. Şi să nu uităm că cei care dau/dăruiesc sunt în majoritatea cazurilor doi: 1) autorii CMS-ului; 2) comunitatea. Ce ar fi WordPress fără comunitatea de dezvoltatori de teme şi de pluginuri? Nu prea mult… Această căsnicie între cele două părţi tocmai amintite are însă şanse foarte mari să dureze la nesfârşit (sau până la sfârşitul WWW-ului).

CMS-urile vor deveni, sunt sigur, tot mai populare. După cum spuneam, mai sunt unii care le ignoră. Mai sunt unii care îşi pornesc astăzi un sit în HTML. Motivul este cel mai adesea teama de PHP & MySQL, de instalare, de configurare, de actualizare (lucruri pe care la urma urmelor ţi le poate face un prieten mai cunoscut). Cu cât însă cunoştinţele lor web sporesc sunt sigur că vor înţelege avantajele CMS-urilor. În fine, sunt şi cei care nu ales CMS-uri pentru că au proiecte atât de particulare încât, spun ei, nu “cad” peste CMS-uri. Personal îmi este greu să îmi închipui un sit care să nu se poată face profesionist cu un CMS. Deci, din orice parte ai ataca, CMS-ul are şansa să iasă tot mai victorios în timp. Cu paşi mari devine tot mai simplu de folosit, cu comunităţile tot mai mari, chiar şi pre limba noastră… eu unul pariez deci pe un viitor glorios. Voi?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Razvan spune:

    Din pacate acest lucru se intampla un .ro. Ma uitam in afara foarte multe persoane, precum si corporatii folosesc cms-uri pentru as face site-uri de companie… totul tine doar de cel care face site-ul…

    Oricum CMS-ul are un viitor glorios.

  2. petrescs spune:

    Am pariat de mult pe Drupal (http://www.drupal.org) – il folosesc de cativa ani in productie si nu m-a dezamagit. Are una dintre cele mai inchegate comunitati de utilizatori si dezvoltatori iar in ultimii 2-3 ani a cunoscut o dezvoltare extraordinara (exista ca CMS open source inca de acum 10 ani).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *