Cum să foloseşti YouTube în 6 paşi (2)


În articolul anterior am descărcat filme de pe YouTube sau doar am înregistrat de pe desktop. S-ar putea însă să vrem să le modificăm. Formatele .flv şi .mp4 nu sunt neapărat lizibile pe orice PC, deşi ultima versiune de VLC sau codecuri K-lite ar trebui să rezolve această problemă. Apoi, filmele MP4 ar putea fi prea mari (iar cele înregistrate de pe desktop sigur vor fi). Deci ce facem?

4. Conversie fără să instalăm softuri

Există un sit excelent numit Media-Convert, care promite că poate să convertească nu doar media ci … cam orice (de exemplu formate Open Office în formate Microsoft Office). Minimul necesar este să încarci fişierul (sau URL-ul!), să indici formatul de intrare şi cel de ieşire.

img

În rest sunt foarte mute opţiuni cu care vă puteţi juca. Nu am găsit, în mod aproape inexplicabil, posibilitatea de a converti un fişier lossless (adică dimensiuni mai mari dar 0 pierdere de calitate). Situl generează un link de unde descărcaţi fişierul, deci nu e nevoie să vă lăsaţi o adresă de mail. Dacă vreţi să trimiteţi linkul unor prieteni, activaţi opţiunea de menţinere "120 de zile". (Apropo, eu am făcut asta şi doar 20% au înţeles că le recomand un clip, nu un nou sit 🙂 , deci atenţie la explicaţii.). Vedeţi un exemplu aici (un transcript de Bach pentru pian al lui David Berube; dacă va place urmăriţi canalul Youtube).

Sau, puteţi folosi un soft pe care deja îl aveţi (majoritatea): Windows Movie Maker. Până de curând eram familiar doar cu WMM sub Windows 98, care era greoi şi urât. Versiunile de sub XP (şi, presupun, Vista), sunt cu totul altă poveste.

img

Alegeţi "Import video" din meniul din stânga (eventual debifaţi Create clips for video files) şi încărcaţi fişierul. Mutaţi filmul jos în Timeline, pre-testaţi folosind butonul clip_image005de play din timeline, apoi din meniul din stânga alegeţi "Save to my computer".

Se va deschide un Wizard în care trebuie să alegeţi din Other settings o opţiune care să vă producă un fişier suficient de mic. Un bun raport calitate/volum obţineţi de obicei cu video for broadband.

Din nefericire WMM nu suportă FLV şi MP4. Dar chiar şi dacă treceţi filmul prin Media-Convert înainte, rezultatul final tot va avea o calitate extrem de decentă.

5. Conversie cu instalare de softuri

Dacă preferaţi să aveţi un soft care să vă facă toată treaba puteţi încerca Agere […] Converter. Eu l-am instalat, dar îmi crează sentimente foarte ambigue. Partea bună e că poate descărca directe de pe Youtube (nu am testat), suportă diverse formate şi are conversie lossless. Partea rea este că insistă incredibil de mult să cumpărăm varianta full, nu prezice ce dimensiune va avea fişierul şi cât va dura conversia. Între timp am mai găsit nişte recomandări pe cnet, dar nu am testat nici una.

6. Optimizarea browserului.

Nu sunt un mare fan al webaplicaţiilor, mai ales dacă există versiuni desktop bune. Am prins un cutremur semnificativ la începutul anilor ’90 şi am şanse statistice să mai prind încă două – asta e suficient să mă pună pe gânduri. Dar de data asta am făcut o excepţie. Putem să ne customizăm browserul folosind o serie de bookmarkuri şi bookmarklets; dacă vrem să împingem subtilitatea la limită putem putem seta panouri laterale şi note. Mai mult, putem exporta apoi aranjamentul pe alte PC uri folosind un sincronizator intern de preferinţe (Opera link în cazul meu) sau un sincronizator extern de bookmarkuri.

Copiez mai jos aranjamentul pe care l-am făcut în Opera; setări asemănătoare puteţi face pe browserul dumneavoastră favorit.

img

În panoul din stânga am situl GooTube, pe care îl apelez/ascund cu butonul K din bara laterală. Linkul generat de GooTube îl încarc pe Media Convert (secţiunea URL), apoi adaug, din meniul contextual nota : "&fmt=18" care indica linkul spre MP4. Unul din avantaje e că nici conversia nici încărcarea nu consumă resursele PCului meu.

În bara de sus (pe care de obicei nu o ţin vizibilă) se vede bookmarkletul Get Youtube Video, bokmarkul Media Convert şi chiar Tinyurl (care duce spre situl cu acelaşi nume).

(Notă: unele din elementele de mai sus sunt prezentate doar în partea întâi a articolului.)

Sincer, nu sunt un mare amator de filme web, şi am învăţat toate astea mai mult ca să îmi dovedesc că pot. Aşa că dacă aveţi sugestii mai bune, nu va sfiiţi să le puneţi în comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *