Aplicaţii pentru lucrul cu MySQL


Săptămâna trecută am scris pe scurt despre MySQL şi copiile de siguranţă, pentru a evidenţia un anumit articol. Unul dintre cititori recomanda în comentariul la acel articol programul HeidiSQL. Nu auzisem până atunci de el. L-am încercat şi am rămas plăcut impresionat de bogăţia de opţiuni. Am încercat versiunea beta (mai exact 4.0 RC 3) dar nu am întâmpinat ceva probleme. Cu deosebită rapiditate te poţi conecta, naviga printre tabele iar apoi printre înregistrări, scrie şi executa interogări, precum şi – uh, ce frumos – optimiza/repara din câteva clickuri tabelele dorite. Cu adevărat un program frumos, chiar dacă nu perfect.

img

De fapt ceea ce nu a fost pe gustul meu – şi aş putea scrie pagini multe cu ce a fost pe gustul meu – este imposibilitatea editării textelor în conformitate cu encodingul lor. În diversele teste făcute nu mi-a mers nici măcar cu UTF-8. Se poate să fie o greşeală de-a mea pe undeva (ce m-aş bucura să mă pot lumina unde) dar răsfoind forumul am sesizat mai mulţi semnalând probleme similare. Dacă nu editarea direct pe baza de date vă interesează ci administrarea ei (a, am uitat să spun, admite inclusiv administrarea utilizatorilor) atunci HeidiSQL îmi pare a fi o soluţie excepţională.

Am regăsit recomandat Heidi într-un articol de ieri intitulat MySQL Admin and Development Tools Round Up. Acolo sunt prezentate o serie de instrumente pentru lucrul cu MySQL, de la webaplicaţii la programe. A doua recomandare este chiar HeidiSQL. M-am gândit să mai văd şi alte propuneri şi am instalat MySQL-Front. Chiar dacă nu am ajuns să îl folosesc prea mult, am văzut că – aşa cum ne-am aştepta – permite să navigăm printre înregistrări, are şi un sistem de filtre, de asemenea permiţând şi scrierea şi rularea de interogări. HeidiSQL mi s-a părut a avea net mai multe opţiuni. Şi la acesta – deşi avea posibilitatea setării UTF-8 pe profil – am avut probleme cu afişarea şi deci editarea textelor.

img

În articolul amintit anterior (încă o dată aveţi aici linkul) veţi găsi şi alte programe & aplicaţii web. Am regăsit şi SQLyog-ul meu favorit, versiunea gratuită (cea comercială e cu adevărat bună, dar enorm de scumpă). Poate veţi dori să încercaţi recomandările de acolo. În momentul când scriu eu articolul, de departe conduce (şi nu cred că situaţia se va schimba) phpMyAdmin. Nu am nimic cu webaplicaţiile, dar în cazul acesta concret prefer programele desktop. Care e favoritul Dvs când vine vorba de MySQL?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Initial a fost MySQL Front – program gatuit pe care realizatorii l-au vandut si a devenit comercial. Apoi, din cate stiu eu sper sa nu gresesc, realizatorii initiali au facut HeidiSQL tot ca varianta gratuita. Acum stii cum e… fiecare lucru are un pret, mai mic sau mai mare, cand vine cineva cu valiza de bani te mai razgandesti 🙂 .

    Daca te uiti la amandoua ai sa vezi ca se aseamana foarte mult.

  2. George B spune:

    Folosesc doua programe excelente, tot freeware. Cel mai avansat este Toad for MySql http://www.quest.com/toad-for-mysql/ . Are si Query Builder, posibilitatea reprezentarii vizuale a relatiilor dintre tabele prin diagrame, export in mai multe formate, rapoarte customizate (precum acelea din Access de ex.), cautare avansata, si multe alte lucruri demne de un program profesionist. Este poate cel mai avansat program freeware pentru MySql.
    Un alt program freeware foarte bun, nu atat de avansat insa, este MyDb Sudio http://www.mydb-studio.com/index.php?lang=en
    Imi place ca, asemeni lui PhpMyAdmin, poate genera cod PHP pentru operatii cu baza de date.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *