Noutăţi la Google Docs


În tot răul e şi un bine (deşi cred că obiectiv/subiectiv răul începe să se resimtă tot mai mult): Google taie diverse proiecte investind însă în altele. Am pierdut Google Notebook de exemplu (dar lista e lungă), pentru ca Google Docs pe de altă parte să cunoască un ritm mare de îmbunătăţire. Dacă veţi consulta blogul Google Docs veţi vedea că rata de noutăţi este mai mare decât acum un an de exemplu. Nu e rău, nu? În locul extinderii cu o puzderie de servicii Google se vede acum obligat inclusiv economic să meargă în adâncime, făcându-şi mai performante produsele. Cât reuşeşte… e o altă poveste.

img

Haideţi să salutăm acum o noutate care a provocat multe articole în blogosferă: posibilitatea de a “desena” într-un document. În versiunea românească, facilitatea a apărut în meniul Inseraţi, la Se desenează… Se va deschide o fereastră deasupra (deci nu un tab sau fereastră nouă de aplicaţie) în care avem câteva instrumente pentru a face nişte scheme. Dacă ne gândim la ce poate MS Word 2007 vom râde de această noutate. Dacă ne gândim însă la versiuni MS Word mai vechi, sau chiar la webaplicaţii similare pentru editare de documente, atunci Google Docs mai câştigă ceva prestanţă. Sus vedeţi instrumentele principale. Din meniul Editaţi avem acces şi la alte opţiuni precum grupare, ordinea de aşezare, rotire ş.a. Una peste alta este o noutate utilă când vrei să însoţeşti un document de un mic desen care să explice mai bine un plan, o ierarhie, o succesiune logică. Şi cu siguranţă se va îmbunătăţi. Acum de exemplu – ce alegere ciudată! – după ce ai realizat un desen trebuie să apeşi pe micul x de închidere a ferestrei pentru a insera desenul în articol.

Dar Google Docs este în acelaşi timp în aceste zile şi ţinta multor critici, pe motive de securitate. Dacă vreţi detalii, parcurgeţi articolul TechCrunch More Security Loopholes Found In Google Docs. Să nu uităm totuşi că Google Docs are alternative. Astăzi MakeUseOf ne propune 5 Great Alternatives To Google Docs You Should Consider. Great şi… not so great. Buzzword de la Adobe e o soluţie flash despre care am mai scris. Zoho e poate prima recomandare pe care aş face-o după (înainte?) de Google Docs. Etherpad e un proiect mai simpluţ destinat celor care “vorbesc” (a se citi colaborează) foarte mult pe aceleaşi documente. Iar celelalte două sunt Peepel şi OpenGoo.

Dar să ne întoarcem la Google Docs şi să încheiem cu o altă noutate, tot de săptămâna aceasta: instrumentul de înlocuire (Find & Replace). E ciudat că a lipsit atâta timp.

img


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Un articol ne prezinta patru simple cai de upload documente in Google Docs gasiti (click) aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *