Instalarea serverului IIS în Vista


Începutul meu în ale web-ului (dincolo de HTML) a fost cu PHP sub Red Hat. Am învăţat conştiincios bazele – cel puţin – ale PHP-ului dar în final am abandonat (era acum 10 ani, când PHP nu mergea sub Windows). Am trecut după o vreme pe ASP. În Windows 98 era PWS – Personal Web Server care suporta ASP. Apoi am găsit hosting ASP şi aşa se face că cele mai mari situri de care mă ocup sunt încă în ASP. În timp ce tind spre PHP, “migrând” unul câte unul proiectele din ASP, mai rămân încă legat, nu doar sentimental, de ASP-ul de la Microsoft (e înjurat dar e totuşi bun – citiţi ce scriam în 2003). Aşa se face că a trebuit recent să instalez IIS pe un calculator cu Vista.

imagine

Fără să ne pierdem într-o istorie plictisitoare să spunem totuşi că ASP a început cu PWS-ul de sub Windows 98, devenind apoi IIS – Internet Information Service. La Windows 2000 era deja la versiunea 5. La Windows Vista este versiunea 7. Problema e că partea de server a rămas de când cu XP-ul doar pe versiunile profesionale. Nu în XP Home Edition ci în XP Professional (şi totuşi, există un truc pentru a-l trezi şi pe un sistem XP Home). Şi evident şi în Vista e şi nu e: se găseşte doar în Ultimate Edition, Home Premium Edition, Business Edition şi Enterprise Edition. “Instalare” e mult spus. IIS există şi trebuie activat. Pentru aceasta mergeţi în Control Panel, Programs, Turn Windows features on or off. Acolo căutaţi în listă Internet Information Service, eventual şi ASP (ca mai jos) dacă vă interesează. Nu bifaţi în plus (ex: FTP, dacă nu veţi folosi FTP). Click pe OK.

imagine

După ce se fac instalările necesare nu mai trebuie decât să scrieţi într-un navigator http://localhost/ sau http://127.0.0.1/ . Gata! Serverul e instalat şi funcţional (dacă vedeţi ceva ca mai jos).

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *